Back to top

Tapasztalatokkal felvértezve vág bele az óvodai étkeztetésbe a Gastro DS kft.

Publikálva: 2022, június 1 - 15:39
Az iskolakonyhák átalakítása után az óvodai konyhák is megújulnak. Az Október utcai óvoda konyhája teljes átépítés után nyártól készíti majd a főételt az ovisoknak. Az átalakítás alatt a helyi óvodások - tegyük hozzá, teljes megelégedéssel - már az új rendszerből kapják az ételt. Tapasztalatokról, tervekről kérdeztük Kosztra Andrást, a Gastro DS kft. vezetőjét.
Tapasztalatokkal felvértezve vág bele az óvodai étkeztetésbe a Gastro DS kft.

A Gastro DS története 2016-17-ig nyúlik vissza, amikor egy közétkezéssel foglalkozó szakmai csoport analízise és javaslata alapján elindulhatott a városi intézményes közétkeztetés fejlesztése. Mint minden újdonság, ez is nehezen talált elfogadásra, de több buktató és probléma megoldása után mára jó irányt vett a „történet“, és komolyabb ütemre kapcsolhat a fejlesztés – mondta el elöljáróban Kosztra András.

 

Miben azonos és miben más az iskolai és az óvodai étkeztetés?

Az iskolai közétkeztetéssel foglalkozó törvény szerint egy csomagba tartoznak az iskolák és az óvodák konyhái. Így az Október utcai óvodában kialakítás alatt álló, új Gastro DS konyha is része az iskolakonyhák fejlesztési tervének - bár még szigorúbb előírások vonatkoznak rá, mint az iskolaiakra. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az egyébként is kényesebb kritériumokat még tovább nehezíti a szubjektív szülői nézőpont.

Ahhoz, hogy az óvodai konyhák kiépítése, átalakítása elindulhasson, mindenképpen jó volt az elmúlt két év, ami alatt tapasztalatot gyűjthettünk – mind a konyhákon dolgozók, mind pedig a közétkeztetést biztosító cég munkatársai. Erősíthettük a logisztikai hátteret, pontosíthattuk az ételszállítás mindennapos feladatait.

„Megtapasztaltuk, ugyanakkor megtanultuk elhárítani azokat a rizikófaktorokat, amelyek nehezítenék a munkát.”

Mivel az Október utcai óvodában a konyha átalakítása már az év elejétől folyik, itt a gyerekek azóta a speciálisan számukra készült ételt kapják az egyik iskolakonyhánkról. Az eddigi tapasztalat és a szülők pozitív visszajelzése pedig nagy reményekkel tölt el minket, mert azt látjuk, a gyerekek és a szülők egyaránt elfogadják a szigorú előírások szerint készült ételeket.

 

Hogy áll jelenleg az átalakítás?

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, a múlt év őszén elindult közbeszerzési folyamat eredményeképpen az idén januárban elindulhatott a konyha rekonstrukciója. Az óvoda épületének gazdasági részét teljesen lezárva, előbb a bontási munkálatok, majd a villany és vízvezetékek cseréje zajlott. A Covid-helyzet sem könnyítette a munkát, de kisebb csúszással nyárra elkészül az új, modern, minden higiéniai és minisztériumi előírásnak megfelelő ovikonyha.

Ezalatt persze az étkeztetést is be kellett biztosítani. A korábbi logisztikai tapasztalatoknak és tervezésnek köszönhetően mondhatom, se a gyerekek, se a szülők nem vették észre, hogy már egy másik helyről kapják az óvodai normáknak megfelelő ételt a gyerekek. A konyhai személyzet közben megtanulta használni a már kiépült konyhák berendezéséhez technikailag kapcsolódó mobil egységeket. Mire nyáron elindulhat a főzés az új konyhában, az ételek kiadása már úgy megy majd, mintha mindig így végezték volna munkájukat. Amellett, hogy a szülők is meg vannak elégedve a kínált étel minőségével, az ára sem változott - pedig az utóbbi időben megemelkedtek az alapanyagok árai, ahogy az energiaárak is.

 

Miben lesz más az ellátás?

Az, hogy nyárra lehet üzembe helyezni az új óvodai konyhát, azért is előny, mert a mondhatni lazább időszakra esik az új berendezésekkel főzés. A nyári óvoda látogatói, akik létszámban kevesebben vannak az iskolai év folyamán óvodát látogatóktól – a mostani jó tapasztalatok alapján – már az új konyhában készült ételt kapják.

Az ovisok étlapja már most heti rendszerességgel készül, ami a főzés típusában, az elkészítés módjában is különbözik az iskolásokétól és a felnőttekétől. A fűszerezés pedig a minisztériumi előírásoknak megfelelően sokkal szigorúbb, mint az általános közétkeztetésben részt vevőké. Az óvodások számára készített ételek különbözősége arra megfelelően előképzett konyhai személyzetet is igényel. Ők már januártól az óvodások számára előírt előírások szerint készítik az ételeket, majd a leendő Október utcai konyhán már féléves tapasztalattal készítik az ételeket. Ősztől ez a konyha készíti majd a város összes óvodásának ebédjét, amit a kedvelt helyi szakácsnénik osztanak ki a gyerekeknek. Ugyanakkor a többi étkezést – mind a délelőtti, mind a délutánit – helyben, a megszokott rend szerint készítik és tálalják az ovisoknak.

Hisszük, hogy a korábbi tapasztalatok alapján minőségben, árban, kiszolgálásban egyaránt a megszokott minőséget tudjuk nyújtani, sőt a minőség javulását várjuk a modern, a jelen kornak megfelelő berendezéseknek, a tanult személyzetnek köszönhetően.

Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Címkék: Gastro DS
Cookies