Back to top

Szülők Akadémiája az MCC-ben

Publikálva: 2023, november 9 - 16:16
Balatoni Mónika drámapedagógus, dramaturg, rendező, a Mathias Corvinus Collegium Média Iskolájának kutatótanára tartott tanulságos előadást az MCC dunaszerdahelyi központjában november 8-án, amelyben arra kereste a választ, miképp is hatnak ránk a sorozatok, illetve milyen praktikákat használ a média és a tömegkommunikáció arra, hogy észrevétlenül átalakítsa a gondolkodásmódunkat.
Szülők Akadémiája az MCC-ben

„Az online média térhódítása által mindenki számára bárhol és bármikor elérhetővé vált a mainstream kultúra, aminek következménye az elmagányosodás és olyan másodkézből szerzett tapasztalás, amely már nem a valóságot tükrözi, hanem egy másik személy által módosított manipulatív tartalmat. Fontos, hogy a fiatalok ésszüleik tudatosan foglalkozzanak ezek alaposabb megismerésével, a streaming szolgáltatók, gyártók, kultúrateremtők jellemzőivel, a vizualitás és az érzelmi tartalmak pszichológiai hátterével és a mindennapi értékrendünkre és gondolkodásunkra gyakorolt hatásával” 

– foglalható össze az MCC Média Iskola kutatójának mondanivalója.

Balatoni Mónika könnyed, ám szakmailag megalapozott, izgalmas előadása arra mutatott rá, valójában milyen módszereket is alkalmaznak a streemingszolgáltatók, hogy manipuláljanak bennünket, illetve miképp lehet ezeket elkerülni, vagy valamelyest mérsékelni. 

Az érdeklődők megtudhatták még többek között azt is, hogy a generációs problémák (szülő és gyermek között például) is finomíthatóak, ha megismernünk a másik világát, a másik narratíváját, és aszerint, abban igyekszünk kommunikálni, nem pedig a mi nézőpontunkat ütköztetjük az övével.

Az MCC dunaszerdahelyi előadásai még novemberben folytatódnak: 23-án 17.30-tól Hahner Péter: Ki ölte meg Kennedyt? Hatvanéves a nagy rejtély címmel tart beszámolót, majd november 28-án 17.30-tól vitaest keretében Gubík László, Ravasz Ábel és Sullivan Ferenc igyekszik megválaszolni a kérdést: Merre tovább magyar fiatalok?

(dszi) 

Ezt már olvasta?

Cookies