Back to top

A szülő döntheti el, iskolába küldi-e a gyermekét. Hamarabb kezdődhet a téli szünet

Publikálva: 2021, november 26 - 11:58
Erről Branislav Gröhling oktatási miniszter beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.
A szülő döntheti el, iskolába küldi-e a gyermekét. Hamarabb kezdődhet a téli szünet

Gröhling megvédte a kormány döntését, hogy az országos lezárás ellenére is folytatódott a jelenléti oktatás az iskolákban, mert a gyerekek nehezen jóvátehető veszteségeket szenvednek, ha nem járhatnak az iskolába. Elismerte ugyanakkor, hogy számos bírálatot kaptak a szülőktől, akik féltik a gyermekeik egészségét.

Nem az iskolák bezárása, hanem az oltás a megoldás

Hangsúlyozta, a járványt nem az iskolák bezárásával, hanem az oltásokkal lehet feltartóztatni. Elutasította, hogy csak az iskolák lennének a járvány tűzfészkei.

Ha nem vezet eredményre az oltási kampány, rá fogunk szorulni az iskolák bezárására - figyelmeztetett a tárcavezető.

Folyamatosan emelkedik a pedagógusok átoltottsága, jelenleg már a pedagógiai alkalmazottak 71 százaléka kapott védőoltást. Az iskolák alkalmazottai is az OTP-szabály vonatkozik, vagyis kötelezően tesztelni kell azokat az oltatlan alkalmazottakat, akik nem az előző 180 napban küzdötték le a Covid-19 betegséget.

Még nem eldöntött kérdés a gyerekek kötelező oltása

A kötelező teszteléshez és a védőeszközökhöz 30 euróval járul hozzá a tárca minden egyes alkalmazott esetében. Gröhling hangsúlyozta, támogatja a kötelező maszkhasználat visszavezetését az alapiskolákban.

A gyermekek kötelező tesztelése még nem eldöntött kérdés. A tesztek azonban az állami készletekből rendelkezésre állnak.

A különböző osztályokba járó diákok nem találkozhatnak egymással még az iskolai ebédlőben sem, fogalmazott a miniszter. Mérlegelik annak lehetőségét, hogy az osztályokat karanténba helyezzék már abban az esetben is, ha valamelyik diák öntesztje pozitívnak bizonyul.

Individuális lesz a jelenléti oktatás

Jövő hét hétfőtől bezárnak a művészeti alapiskolák, szabadidőközpontok, nyelviskolák, megszűnik minden iskolán kívüli szakkörös tevékenység - közölte Gröhling. A kollégiumok és az éttermek csak a jelenléti oktatásban részt vevők számára lesznek elérhetőek.

Individuális alapon folytatódhat a jelenléti oktatás az iskolákban, vagyis a szülők dönthetik el, hogy iskolába engedik-e a gyermekeiket. Ennek részleteit későbbre ígéri a miniszter.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy hibrid formában folytatódna az oktatás, azaz egy osztályon belül lennének diákok, akik jelenléttel és olyanok is, akik online kapcsolódnának be a tanórákba.

Gröhling szerint megvizsgálják a lehetőségeket, hogyan tudja majd igazolni a szülő, hogy a gyermeke nem vesz részt a jelenléti oktatásban. Akár a most formálódó osztrák szabályozást is követhetik majd, vagyis aki otthon marad, automatikusan igazolják a hiányzását, mintha betegség miatt maradna távol - fogalmazott a tárcavezető.

Korábban kezdődhet a téli szünet

Mérlegelik, hogy december 22. (szerda) helyett december 17. (péntek) legyen az utolsó tanítási nap a téli szünet előtt. Erről a következő napokban döntés születik - hangsúlyozta Gröhling.

Ha a regionális közegészségügyi hivatalok határoznak az iskolák bezárásáról az adott járásban, ezt tudomásul kell venni - hangsúlyozta Gröhling, de nem lát olyan adatokat, ami indokolná, hogy az egész országban bezárják az iskolákat.

ma7.sk/Kolek Zsolt

Ezt már olvasta?

Cookies