Jelenlegi hely

Szombattól kijárási korlátozások kezdődnek Szlovákiában

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 22 - 20:19 | Hírek
Hosszúra nyúlt várakozás után, több órás késéssel kezdődött Igor Matovič és az őt kísérő kormánytagok sajtótájékoztatója. Ahogy bejelentette, egy enyhébb, de teljes lezárás vár az országra.
Szombattól kijárási korlátozások kezdődnek Szlovákiában

Kormánynak soha nem kellett nehezebb döntéseket meghoznia Szlovákia történetében, kezdte a miniszterelnök. A szakma csúcsa tárgyalt ma a szükséges intézkedésekről, a legjobb orvosok és szakemberek keresték a megoldást. Körülbelül negyven ember vett részt a járványügyi bizottság ülésén, amely aztán ajánlásokat fogalmazott meg a kormány válságstábjának.

Ma délután a kormány is összeült, ezért csúszott ennyit a sajtótájékoztató.

Igor Matovič után Marek Krajčí kapott szót, aki bemutatta az ország járványügyi mutatóit. A  diagramokon látszott a sokat emlegetett tény, Szlovákia valóban a cseh járványgörbe mutatóit követi. Az elmúlt hét napban a fertőzésszámok gyorsabban emelkedtek Szlovákiában, mint a szomszédoknál, óriásit ugrott az incidencia (adott idő alatt előforduló új esetek száma), egyre több ember szorult kórházi ellátásra, illetve lélegeztetőgépre, átlagosan 18 ember hunyt el naponta.

Ez a következő napokban emelkedni fog!

- jelentette ki a miniszter. Egészen ijesztő volt látni az általa kivetített adatokat, nem volt közülük egy sem, amely zöldben világított volna, csupa-csupa romló mutató. Most van annak az ideje, hogy a kórházi ellátás veszélybe kerül, az egy hónapja emelkedő fertőzésszámok most mutatkoznak meg a kórházba került emberek számában.

Ha nem teszünk semmit, 3500 kórházi ápolásra szoruló betegünk lehet!

A tárcavezető után újra a kormányfő következett. Egy összehasonlító járványgörbén mutatta be, már nem  Csehország nyomában haladunk, már rosszabb a helyzet!

A kormány egyetlen tagja sem kívánta a koronavírust győzelmi ajándékba, fogalmazott a miniszterelnök. 

A szakértők szinte teljes lockdown-t javasoltak, közölte, a járványügyi szakemberek nagy része közölte, a nagy iparvállalatok, a kritikus infrastruktúrák alkalmazottait leszámítva mindenkit otthon kellene tartani, legalább három-négy hétig. A központi válságstáb végül úgy döntött, egy köztes megoldást fogadnak el.

A megoldás

  • Bezárnak az iskolák. Csak az alsó tagozatok, a bölcsődék és óvodák üzemelnek tovább.
  • Árvában és a Bártfai járásban szombat és jövő vasárnap között kijárási tilalom vonatkozik azokra, akik nem rendelkeznek teszttel. Akinek nincs érvényes tesztje, az lakhelyét csak hajnali egy és öt óra között hagyhatja el, máskor csak kivételes esetekben (munkába, orvoshoz, élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba és tesztelésre lehet menni, a lakhelytől száz méterre kutyát is lehet sétáltatni). Ha van teszt, a fentieken kívül munkába is lehet menni. Anélkül nem!
  • Szombattól „kijárási tilalom” (a kormányfő használta ezt a kifejezést) jön egész Szlovákiában, jövő hét vasárnapig. A fent felsorolt kivételek érvényesek, azzal a kiegészítéssel, hogy mindehhez nincs szükség tesztre. 

Ez a gyakorlatban tulajdonképpen azt jelenti, amit már korábban megírtunk. Míg Árvában teszt kell ahhoz, hogy a fenti kivételek érvényesek legyenek ránk, addig az ország nagy részén már nem.

A kormányfő után Jaroslav Naď ismertette a hétvégi, árvai teszt részleteit, majd Milan Krajniak beszélt a járványügyi adatokról. A munkaügyi miniszter szerint vannak olyan járások Szlovákiában, amelyekben már rosszabbak a járványügyi mutatók, mint Csehországban. A cél, hogy mérsékeljük a lakosság mobilitását a nagy tesztelés előtt. A kormányfő ezt követően külön kiemelte, folyamatosan tartották a kapcsolatot a köztársasági elnök asszonnyal, annak jogásza is jelen volt a tárgyalásokon, hogy garantálni tudják, az alkotmánnyal összhangban vannak az elfogadott intézkedések.

Veronika Remišová miniszterelnök helyettes asszony úgy fogalmazott, a második világháború óta nem volt ehhez fogható művelet Szlovákiában. Arra hívta fel a lakosság figyelmét, soha korábban egyetlen miniszter, egyetlen kollégája sem volt hasonló helyzetben, soha korábban nem volt előttük ilyen próbatétel.

A sajtótájékoztatón Richard Sulík, az SaS elnöke, a gazdasági tárca vezetője is jelen volt. Ő már a "kijárási korlátozás" kifejezést használta, arról beszélt, ha jól sikerül a tömeges tesztelést, nyugodt szívvel lehet feloldani a korlátozásokat. 

A gazdaság lezárására nem kerül sor, hangsúlyozta a miniszter. Bár egy héten keresztül korlátozottan vásárolhatunk csak, de, ha minden jól alakul, ezt követően mehet minden tovább a maga útján. Visszatérhetünk a régi életünkhöz - fogalmazott.

Sulík után újra a kormányfő következett. Megint a kijárási tilalom kifejezést használta, de közölte, ha van negatív tesztünk, azaz résztveszünk a tömeges tesztelésen, elseje után csak annak birtokában érvényesek ránk a kivételek!

ma7.sk

Címkék: koronavírus