Back to top

Szlovákiát felkészületlenül érte a világjárvány

Publikálva: 2020, október 16 - 21:26
A válságkezelésben illetékes szervek nem voltak kellőképpen felkészülve a koronavírus okozta krízishelyzet kezelésére, állapította meg a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal (NKÚ), hozzátéve, hogy a világjárvány felkészületlenül érte az Állami Tartalékalapot (SŠHR) is.
Szlovákiát felkészületlenül érte a világjárvány

Az árak fejlődésének és a beszerzéseknek az elemzése rávilágított, hogy több egészségügyi segédeszközt – beleértve a sebészeti maszkokat, a szájmaszkokat, a kesztyűket és védőöltözeteket – aránytalanul drágán szereztek be.

Az ellenőrzés során felhívták a figyelmet arra is, hogy Szlovákiában 2008 óta nem tartották szükségesnek a tartalékkészleteknek az említett egészségügyi segédeszközökkel való feltöltését, azoknak a veszélyeknek az ellenére sem, amelyeket világszerte olyan betegségek ellenőrizetlen terjedése jelentett, mint a sertésinfluenza, a SARS, vagy az ebolajárvány.

Csak az idei február 27-i kormányrendelet alapján bővítették a tartalékkészletek jegyzékét egészségügyi segédeszközökkel, közölte az NKÚ szóvivője, Marek Papajčík.

A tartalékkészletek jegyzékének bővítéséig így országos szinten nem álltak rendelkezésre egészségügyi segédeszközök, melyek felhasználhatók lettek volna a járvány fellépése idején. Az NKÚ felhívja a figyelmet az egészségügyi segédeszközök átlátható közbeszerzésével összefüggésben felmerülő kétségekre is, nemcsak az állami, hanem az önkormányzati intézményekkel, vagy a kórházakkal szemben is.

Jelentős hiányosságokat tártak fel például az ellenőrzések során Pozsony városi önkormányzata készletbeszerzései tekintetében. A rendkívüli helyzet megoldására elkülönített több mint 730 ezer euró felhasználásáról mindössze 5300 euróra vonatkozóan voltak nyilvánosan hozzáférhető információk.

Pozitív példaként hozták fel viszont a Besztercebányai Megyei Hivatalt, mely áttekinthető módon adott számot az egészségügyi segédeszközök beszerzéséről.

A rendkívüli helyzet idején, azaz márciustól májusig a legdrágábban Pozsony megye, valamint Kassa és Pozsony városa vásárolta a sebészeti maszkokat és szájmaszkokat. A járványmentes időszakban a szájmaszk átlagos beszerzési ára 2 és 78 cent körül mozgott, miközben ezt az egészségügyi segédeszközt zömmel kórházak vásárolták.

A krízishelyzet lényegesen megnövelte a beszerzési árakat, melyek némelyike több mint tízszeresére drágult. Ebben az időszakban a legkedvezőbb áron az egyetemi kórházak vásároltak, ám a sebészeti maszkok és szájmaszkok maximális ára az ő esetükben is 1,50 euró volt. Az Állami Tartalékalap 2,70 eurós maximális áron vásárolta ezeket, míg a fővárosban és Kassán a maximális ár közel 4 euró volt.

A Pozsony megye által vásárolt sebészeti és szájmaszk maximális ára 4,56 euró volt. Lényeges árkülönbségeket tapasztaltak az NKÚ ellenőrei a védőöltözet tekintetében is.

Az ellenőrző szerv a felelős intézményeket világos szabályok lefektetésére szólította fel a tartalékkészletek elosztására és annak megállapítására vonatkozóan, hogy milyen tényleges készletekkel rendelkezik az állam az Állami Tartalékalap révén.

„Az átláthatóság és a gazdaságosság elveit nemcsak a mindennapi életben, hanem rendkívüli helyzetben is szem előtt kell tartani, mert csak így vívható ki a közvélemény bizalma az állami és közintézmények iránt” – hangsúlyozta az NKÚ.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus