Back to top

A szlovákiai gépjárművezetők feleslegesen kockáztatnak

Publikálva: 2020, február 11 - 06:33
Szlovákiában ugyan a közlekedési balesetek számának évközi csökkenése tapasztalható, a halálos kimenetelűek száma azonban emelkedett.
A szlovákiai gépjárművezetők feleslegesen kockáztatnak

A leggyakoribb kiváltó okok között első helyen szerepel a vezetés közbeni telefonálás. A statisztikai adatok tanúsága szerint a gépjárművezetők felelőtlenül kockáztatják a maguk és a közúti közlekedés többi résztvevőjének életét, testi épségét.

A rendőrség statisztikai adatai alapján tavaly 13.715 közeledési baleset történt, ami az előző évhez képest kevesebb (-187). Ennek ellenére nem lehetünk elégedettek, mivel a közlekedési balesetekben életüket vesztett áldozatok száma emelkedett.

Tavaly összesen 245 ember halt meg közlekedési balesetben, több mint ezren szenvedtek súlyos sérüléseket és 5507-en „úszták meg” a balesetet könnyebb sérülésekkel.

Az elemzők itt hangsúlyozzák az élet- és balesetbiztosítások jelentőségét, ez utóbbiak hosszabb ideig tartó munkaképtelenség esetén komoly segítséget jelenthetnek a bevételkiesés áthidalásában.

Az összes közlekedési baleset csaknem felének oka a vezető kötelességeinek figyelmen kívül hagyása volt, különös tekintettel a vezetés közbeni telefonhasználatra. Az okok között második helyen (12 százalékban) a megengedett sebesség túllépése szerepel, melyet a közlekedési szabályok útkereszteződésen áthaladáskor be nem tartása követ.

A legtöbb közlekedési baleset Kassa megyében, a legkevesebb pedig Pozsony megyében következett be. A hét napjai közül a legkritikusabbnak a csütörtök és a péntek számított, a legkevesebb baleset pedig kedden történt.

Nem ártana tudatosítani, hogy egy ilyen mindennapi tevékenység, mint a gépkocsivezetés, baleset esetén az egész további életünkre kihatással lehet, illetve súlyos következményekkel járhat, ráadásul balesetet nem csak belföldön szenvedhetünk.

Csehországban például évente több mint 100 ezer közlekedési baleset történik, de a V4-es tagországok közül Lengyelországé a szomorú elsőség, ott hal meg a legtöbb ember közlekedési baleset következtében. Külföldre készülve érdemes tehát gondolni az utazási biztosítás megkötésére is, mely baleset esetén fedezi a kezelési költségeket, hiszen ezek akár több ezer euróra is rúghatnak.

forrás: Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Cookies