Back to top

Szlovákiában 90 napos veszélyhelyzetet vezettek be

Publikálva: 2021, november 25 - 09:04
Ahogyan arról az országos médiumokból már mindenki értesült, Szlovákiában november 25-től 90 napig tartó veszélyhelyzetet vezetnek be, mellyel együtt kijárási tilalom is érvénybe lép. Erről a kormány szerdai tanácskozásán döntöttek. Eduard Heger kormányfő tájékoztatása szerint a kijárási tilalom alól kivételt képez az éjjel 1-től hajnali 5 óráig terjedő időszak.
Szlovákiában 90 napos veszélyhelyzetet vezettek be

A kormány a kijárási tilalommal összefüggésben több kivételt is jóváhagyott. Ide tartozik a létszükségleti cikkek vásárlása a lakóhelyünkhöz eső legközelebbi üzletben (élelmiszer, gyógyszer, tisztálkodószerek, állateledel, üzemanyag, újság), a nélkülözhetetlen szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bankok, biztosítók, autójavítók, a gépjárművek műszaki alkalmasságát vizsgáló állomások, tisztítók, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásolók, látszerészetek, mobiljavítók, gyógyfürdők egészségügyi problémák esetén).

Ugyancsak kivételt képez a munkába járás, a munkáltatói igazolás felmutatásával. A kormány mindezek mellett lehetőség szerint ajánlja az otthonról történő munkavégzést.

Nem vonatkozik a kijárási tilalom az oltásra, tesztelésre, bölcsődébe, iskolába vezető útra sem, ebben az esetben a kíséret is megengedett, ahogy a járáson belüli természetjárás is. Megengedett továbbá a gazdasági állatokról való gondoskodás céljából történő otthonelhagyás, s a kutya- és macskasétáltatás a lakhelytől számított 500 méteren belül. A kijárási tilalom nem vonatkozik az egészségügyi ellátásra és a közeli személyről történő gondoskodásra sem. Kivételt képeznek továbbá a temetések, esküvők és keresztelők is.

„Fontos hogy mindezt mindannyian betartsuk, mert a helyzet komoly” – mondta kormányfő.

A veszélyhelyzet bevezetését az állam biztonságáról szóló, háború, hadiállapot, rendkívüli és veszélyhelyzet idejére vonatkozó alkotmánytörvény szabályozza, kihirdetése maximum 90 napra lehetséges. A törvény kiegészítése szerint azonban „az emberek életének, egészségének járvány idején történő védelme érdekében meghirdetett veszélyhelyzet“ maximum 40 nappal meghosszabbítható, ismételten is. Ehhez azonban a parlament jóváhagyására van szükség a hosszabbítás első napját követő 20 napon belül.

Szlovákiában utoljára tavaly október elsejétől idén május 14-ig volt érvényben veszélyhelyzet.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus
Cookies