Back to top

Szlovákiában 4744 mellékhatást jelentettek az oltások után

Publikálva: 2021, május 21 - 16:13
Az új koronavírus elleni oltás kapcsán az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) csütörtökig (május 20.) 4744 esetben regisztráltak káros mellékhatások gyanúját. A jelentések teljes számából 300 a súlyos, ami a jelentések 6,3 százalékát jelenti - olvasható a ŠÚKL internetes oldalán.
Szlovákiában 4744 mellékhatást jelentettek az oltások után

A leggyakrabban jelentett súlyos mellékhatások a tartós magas vérnyomás, és a különösen a magas vérnyomás miatt kezelt betegeknél voltak. Továbbá regisztráltak még összeomlást, trombózist, tüdőembóliát, allergiás reakciókat, átmeneti bénulást vagy rövid távú eszméletvesztést. Epilepsziás roham előfordulhat az epilepsziában kezelt betegeknél is. A ŠÚKL a 40 Celsius fok feletti testhőmérsékletet is besorolta a súlyos mellékhatások közé.

A mellékhatások előfordulása és intenzitása az adott személy általános egészségi állapotától, az életkortól függ. Általában az oltás utáni mellékhatások ritkábbak és kevésbé intenzívebbek az idősebbeknél, és szintén kevésbé függ az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerektől, immunreakcióktól, de bizonyos esetekben az ember mentális környezetétől

- emlékeztetett a ŠÚKL.

Összességében az Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint Szlovákiában csütörtökig 1 480 534 személyt oltottak be az első adaggal, a második adaggal pedig 705 034 személyt.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?