Back to top

Szlovák tudósok megerősítették: már nálunk és Csehországban is jelen van a koronavírus egy egészen új, a korábbiaknál veszélyesebb mutációja

Publikálva: 2021, február 12 - 18:46
Szlovák tudósok megerősítették, hogy a koronavírus egyik legújabb, a korábbiaknál jóval veszélyesebb, fertőzőképesebb mutánsa nemcsak hogy megjelent Szlovákiában és Csehországban, de gyors ütemben terjed mindkét országban. Az új vírustörzset a külföldi példák alapján „csehszlovák” mutációnak nevezik.
Szlovák tudósok megerősítették: már nálunk és Csehországban is jelen van a koronavírus egy egészen új, a korábbiaknál veszélyesebb mutációja

A „B.1.258” névre keresztelt variáns már Európa más országaiban is gyorsan terjed. A tudósok azt feltételezik, hogy ez a mutáció a „B.1.1.7”-tól, vagyis az ún. brit variánstól függetlenül keletkezett.

A hírről, hogy az új mutáció már Szlovákiában is jelen van, a webnoviny.sk számolt be egy tudományos publikációra hivatkozva. A cikket, amely a virological.org oldalon jelent meg, Boris Klempa virológus, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa és csapata jegyzi. 

Azt írják, hogy a „B.1.258” nagyon hasonló a koronavírus brit mutációjához, és azokban a mintákban fedezték fel, amelyekkel a brit változat szlovákiai jelenlétét szerették volna bizonyítani, vizsgálni.

Az új vírustörzs, amelyet a külföldről származó mutációk példája után „csehszlovák” variánsnak nevezhetünk, fokozott fertőzőképességgel és a szervezet immunválaszának elnyomásával jár. A kutatók megállapították, hogy ennél a mutáció komolyabb tünetekkel jár, így maga a betegség lefolyása is súlyosabb.

A kutatók azt feltételezik, hogy az új mutáció már 2020 augusztusa óta jelen van Csehországban és Szlovákiában, de innen már eljutott Közép-Európa egyes országaiba, valamint Svédországba, Dániába, Lengyelországba, Hollandiába, Németországba és Izlandra.

ma7

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus