Back to top

A szlovák munkapiac jól járhat

Publikálva: 2016, december 29 - 09:08
A szlovákiai elemzők előrejelzése szerint 2017-ben nőni fog az új munkahelyek száma, emelkednek a bérek, ezzel párhuzamosan egyre égetőbb lesz a munkaerőhiány a hazai gazdaságban.

A statisztikai adatok szerint a munkanélküliségi ráta november végén 8,78 százalékon volt. „A munkapiacon tapasztalható javulás 2017-ben megmutatkozik majd a foglalkoztatás növekedésben és az álláskeresők számának csökkenésben, valamint a reálbérek emelkedésben. Ezek a kedvező folyamatok növelik a háztartások fogyasztásra szánt bevételeit is" – állapította meg Katarína Muchová, a Szlovák takarékpénztár analitikusa.

Továbbra is magas a tartósan munkanélküliek száma

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a foglakoztatás növekedése ellenére továbbra is magas a tartósan munkanélküliek száma. „Ezért fontos a tartósan álláskeresők munkához való viszonyának alakítása, megtalálni számukra a megfelelő foglalkozást, hogy ne essenek ki a munkavilágából" – figyelmeztetett Muchová.

A McROY Group személyzeti tanácsadó társaság szerint, jövőre a piacon kevés lesz a képzett munkaerő és a cégek a külföldi munkaerő alkalmazását fogják majd erőltetni. Hasonlóképpen vélekedik a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) is, elemzői rámutattak, hogy egyre a több a betöltetlen állás és a munkáltatóknak hatalmas gondot jelent az egyes munkafolyamatok zavartalan menetének a biztosítása.

„Ez azt is előrevetíti, hogy a jövőben csökkenhet a foglalkoztatás növekedésének a tempója. Havonta ezerrel nő a külföldi munkaerő száma, ám még ez sem tudja fedezni a szlovákiai igényeket" – állapították meg az NBS elemzői.

A legtöbb új munkahely az ipari termelésben jön létre

Az új munkahelyek elsősorban az ipari termelésben alakulnak majd ki, olyan húzó ágazatokban mint a gépjárműgyártás és a gépipar. Dinamikus fejlődés előtt áll a közlekedés és logisztika, valamint a szolgáltató-központok bővülése - ismertették McROY Group elemzői.

Folytatódni fog a fokozott kereslet az IT specialisták iránt, már most is 20 ezer fő hiányzik ebben az ágazatban. Legkeresettebb szakmák közé továbbra is a CNC programozó, minőségellenőr, hegesztő, targoncakezelő, raktárnok és fémmegmunkáló fog tartozni.

Fokozódhatnak a regionális különbségek

Regionális megoszlásban a legnagyobb a munkaerőigény Nyugat-Szlovákiában, főleg Pozsony, Nagyszombat, Trencsén és Nyitra környékén, ám hasonlóan növekvő igénnyel számolnak a jövő évben Kassa környékén is személyzeti szakemberek.

„A kereslet elsősorban azokban a régiókban nő majd, ahol már most magas a foglalkoztatási ráta. Figyelembe véve a hazai munkaerő mobilitását, a cégek kénytelenek lesznek egyre több külföldi munkaerőt alkalmazni" – figyelmeztetett Luboš Sirota, a McRoy Group igazgatótanácsának elnöke.

A szavait látszik igazolni a Job Market Rating 2016 utolsó negyedéves felmérése, ebben a megkérdezett cégek fele tervezi újabb dolgozók alkalmazását, s csak cégek negyede vetette el a külföldi munkavállalók alkalmazását.

Növekedni fog nyomás a bérek emelése érdekében

A munkaerő-kereslet a csökkenő munkaerő-elérhetőséggel kombinálva növelni fogja nyomást a bérek emelése érdekében. Feltételezhetően jövőre a foglalkoztatás növekedési üteme 2016-hoz képest csökkenni fog, míg bérek növekedése gyorsulni fog, s ez évközi szinten elérheti akár a 4 százalékot is.

A leggyorsabb béremelkedés a gazdaságilag erős régiókban várható, melyek most is munkaerőhiánnyal küzdenek. „Ezért nem várható az, hogy 2017-ben csökkeni fog az országban a regionális különbség, sőt egyre jobban szétnyílik majd a javadalmazási olló" – fűzte hozzá Sirota.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gazdaság, munkapiac
Cookies