Back to top

Szlovák módszertan az alsó tagozaton – nagy érdeklődés mellett zajlanak a képzések

Publikálva: 2021, szeptember 2 - 18:15
Nagy érdeklődés mellett zajlik az ÉLŐ képek szlovák nyelvet oktató tankönyvcsomag (faliképek, tankönyv, munkafüzet, módszertani kézikönyv) bemutatása a Vámbéry Ármin Alapiskolában. Skabela Rózsa tanító, tankönyvíró eredetileg egy alkalomra, augusztus 23-ra meghirdetett módszertani képzése végül négy képzésen valósult, illetve valósul meg. Masszi János igazgató, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége járási elnöke szerint a magas létszám is fontos mutatója a magyar pedagógusok képzések iránti érdeklődésének.
Szlovák módszertan az alsó tagozaton – nagy érdeklődés mellett zajlanak a képzések

Az ÉLŐ képek tankönyvcsomag, valamint a hozzá kapcsolódó tansegédeszközök bemutatása és gyakorlati alkalmazása iránt azért is nagy az érdeklődés, mert az „eléggé hatékony és sikeres, hiszen évek óta használják a kollégák, és támogatott is a minisztériumi listán. Most pedig ennek egy átdolgozott, megújult változatáról beszél a szerző” – fogalmaz Masszi János.

„Úgy gondoltuk, praktikus adalékot kínálunk a kollégáknak ehhez, s még a szabadságok ideje alatt meghirdettük a tansegédeszközök gyakorlati alkalmazását ismertető képzést. Nagy meglepetésre azonban a 15–20 fősre tervezett létszám helyett közel 60-an jelentkeztek a járásból és azon túlról is”

– tette hozzá Masszi, aki időközben, látva a nagy érdeklődést, a rimaszombati SZMPSZ-szel is felvette a kapcsolatot, és így Bátkára is megszervezték ugyanezt a képzést. 

A nagy érdeklődés miatt Dunaszerdahelyen úgy egyeztettek Szkabela Rózsával, hogy négy részre osztották a képzést.

Így augusztus végén az elméleti képzést részesítették előnyben, majd három részre osztottan, szeptember 1-jén két tizenhét fős csoportban zajlott, illetve szeptember 4-én a harmadikkal zajlik a gyarkolati foglalkozás.

„A túljelentkezés miatt a tervezett akcióból négy lett. Büszke is vagyok arra, hogy a szlovákiai magyar pedagógusok ilyen aktívak és feláldozva a saját szabadidejüket részt szeretnének venni a képzésen.

Pozitív visszajelzés ez, hiszen ebből is látszik, mennyire érdekli őket a szakma, s a gyermekeknek a lehető legjobbat szeretnék”

– mondta el Masszi János, aki szerint azok, akik eljöttek, olyan adalékanyagot visznek magukkal, ami segíteni fogja a szlovák nyelv oktatását az alsó tagozaton. 

S noha most kimondottan az első évfolyamot érinti a bemutató, tervben van, hogy a következő években a tankönyvcsalád többi tagja is megújul a következő évfolyamok számára is – mondta el az ismertetőn már Skabela Rózsa tankönyvíró, aki nem csupán bemutatta a kiadványokat, hanem azok elkészítésének koncepciójáról, illetve főképp gyarkolati alkalmazásáról és felhasználásáról beszélt.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies