Back to top

Szerdától 48 órára is átléphetjük a határt

Publikálva: 2020, május 25 - 19:38
A karantén terhe nélküli országelhagyási limitet 24-ről 48 órára emelik a szabályozás hatálya eső nyolc országban.
Szerdától 48 órára is átléphetjük a határt

Sportolás

Jövő hét szerdától, azaz június 3-tól az összes kültéri és beltéri sportpálya kinyitja kapuit.

A kétméteres távolságot, illetve az egy fő/15 négyzetméteres előírást továbbra is be kell tartani majd a beltéri sportpályákon - írja a TASR.

Edzeni maszk nélkül is lehet majd, ráadásul a zuhanyzókat és mosdókat is kinyithatják.

Kinyithatnak a konditermek is, bár igen szigorú szabályok mellett. Jelenléti ívet kell majd vezetniük, hogy egy járványhelyzet esetén vissza lehessen követni, kik tartózkodtak a teremben a fertőzöttel egyidőben. Hasonló szabályozás vár a szintén újranyitó uszodákra is.

Határátlépés

A miniszterelnök azt is közölte, a karantén terhe nélküli országelhagyási limitet 24-ről 48 órára emelik a szabályozás hatálya eső nyolc országban.

Ez a nyolc ország a következő: Magyarország, Ausztria, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Svájc, illetve Németország. Már szerdától, május 27-től tehát anélkül el lehet hagyni 48 órára az országot, hogy utána kötelező állami karanténba kelljen vonulnia a visszatérőnek.

Matovič hozzátette, a színházak és mozik, a boltokkal ellentétben vasárnap is nyitva lehetnek majd.

A kormányfő szerint a kabinet egyik legfontosabb feladata, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a szomszédos országokkal. Azon dolgoznak, hogy azok se kérjenek a beutazóktól negatív koronavírus-tesztet, cserébe pedig majd Szlovákia is így jár el.

Éttermek

Változások jönnek az éttermekre vonatkozó szabályozásban is. Enyhülnek ugyanis a rájuk vonatkozó szabályok. A tulajdonosuk maguk dönhetik el, hogy a kormány által felkínált három lehetőségből melyikkel kívánnak élni, hogy belterük is nyitva maradhasson. Vagy az egy fő/15 négyzetmétert, vagy a vendégek közti két métert, vagy az asztalok ritkítását választva továbbra is kínálhatnak ételt a helyiségben is, ráadásul megszűnik az esti tizes bezárási kötelezettség is. Este tíz után viszont csak akkor lehetnek nyitva, ha magánjellegű rendezvényt tartanak, ekkor viszont jelenléti ívet kell majd vezetniük a rendezvény résztvevőiről.

Otthoni karantén

A kormányfő az otthoni karantén igénybe vevők számára is kitért. Mint ismeretes, kisebb döccenések után végül csak elindult az úgynevezett e-karantén, amely lehetőséget ad arra, hogy központi, állami vesztegzár helyett otthon töltsék a külföldről hazatérők a kötelező 14 napos karantént. Jelenleg 1302 ember tartózkodik ilyen otthoni karanténban.

forrás: Ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies