Back to top

Szeptember 21–24-e között jön a várva várt Csallóközi Vásár!

Publikálva: 2022, május 1 - 17:56
Kétéves kihagyással érkezik a régió legnagyobb, koncertekben, vásári és gasztronómiai élményekben leggazdagabb fesztiválja, a 2022-ben a jubileumát is ünneplő 40. Csallóközi Vásár. A négynapos rendezvényt szeptember 21–24-e között szervezi meg a teljesen megújuló Vásártéren Dunaszerdahely Város Önkormányzata. Többek között ingyenes koncertet ad az Ismerős Arcok, Demjén Ferenc, a Big Man Band, az Edda Művek, Peter Šrámek, a DESmod, a Kowalsky meg a Vega, a Follow the Flow, a Bagossy Brothers Company és Horváth Charlie. Részletek a cikkben!
Szeptember 21–24-e között jön a várva várt Csallóközi Vásár!

Egy teljesen új Vásártér várja a látogatókat

Pápay Zoltán, a vásár igazgatója elmondta, hogy idén visszatér a város az eredeti hagyományokhoz, vagyis a szerdai napon induló vásárhoz. Minthogy Dunaszerdahely neve is a szerdai napi vásározásból ered, így a 40. Csallóközi Vásár is szerdán indul majd, és szombaton este ér véget – tehát vasárnap már nem lesznek rendezvények.

A főszervező szerint mivel eleve hatalmas a várakozás, igyekeznek olyan vásári hangulatot teremteni, minden korosztályt megszólító kulturális programokat, koncertek biztosítani a négy nap során a helybéli fellépőkön keresztül a sztárvendégekig, hogy az mindannyiunk megelégedésére és örömére szolgálhasson.

„Ami a vásár előkészületeit érinti, azok már tulajdonképpen januártól zajlanak, kiindulva abból, hogy megváltozott a vásár területe is. Nem is csoda, hiszen egy teljesen megújult helyszínen várjuk majd a látogatókat, amely helyszínt jól megközelíthetően és észszerűen osztottunk fel. Reméljük, hogy az új Vásártéren nyugodtabb, rendezettebb és tisztább körülmények között nézünk egy nagyon jó vásár elébe” – fogalmaz Pápay Zoltán.

„Maga a tér körrésze lesz a nagyobb kultúrműsorokat érintő terület, a szabadidőpark felé eső részen állítjuk fel a nagyszínpadot, előtte kisebb pódiummal, s a körgyűrű belsejében lesz a fedett küzdőtér. A körgyűrűn helyezzük el többek között a borok utcáját, illetve más árusokat. A gasztronómiai standokat pedig egy tömbben, a DAC stadion melletti területen. Ide majd egy külön kivetítőt is kihelyezünk, hogy akik nyugodtan szeretnének enni, beszélgetni, de közben a vásári hangulatot is – nem konkrétan a koncertek helyszínén – szeretnék élvezni, követni, hogy ők is láthassák a műsorokat, programokat.

A Vásártér körgyűrűjének külső, a gasztronómiai sátrakhoz közeli részét a kicsit »fiatalosabb« street food ételeknek és hangulatnak tartottuk fenn. Egy biztos: éhen és szomjan nem marad senki, a kilátogatók találnak majd kedvükre való ételt-italt” – tette hozzá Pápay Zoltán, aki azt is elárulta, hogy a vásártér új, modernebb kialakítása miatt kevesebb hely maradt az étkezési sátraknak – körülbelül 20%-kal kevesebb gasztrosátrat tudnak ezért idén elhelyezni.

Azt is megtudtuk, hogy a jégpálya és a tűzoltószertár közötti füves terület is teljesen megújul a vásár előtt. Ott két kör alakú játszóteret alakít ki a város – egy kisebbet a legkisebbeknek, és egy nagyobbat a tőlük picivel idősebbeknek. A vásár ideje alatt pedig ezeknek az új játszótereknek a „kerengőit”, körgyűrűit is kihasználják majd a vásár területének a bővítésére – ott lesz például a kézművesek utcája.

A hintákat és a hasonló vásári attrakciókat pedig ugyanazon a területen állítják fel, ahol azt már megszokhattuk az előző évek alatt.

„Kiindulva az előző évek hagyományából, első körben a helyi, illetve a környékbeli vállalkozóknak adtuk meg a lehetőséget jelentkezni a vásárba árusítani. Ez április első hetében meg is történt. Az érdeklődés óriási volt, és a visszhangja is nagyon pozitív lett – tulajdonképpen az első körben el is fogyott az összes gasztrohely.

Ami a többi helyet érinti, azoknak az árusítását május 1-je után kezdjük el. Itt fel szeretném hívni az elárusító helyek iránt érdeklődő vállalkozók figyelmét, hogy a közterület sajátos célú használatára vonatkozó engedélyhez és a használatával kapcsolatos adó kivetéséhez az iparengedély vagy cégjegyzéki kivonat fénymásolata, továbbá a DIČ-azonosítószám, valamint az elektronikus regisztrációs pénztárgép száma is szükséges” – figyelmeztetett Pápay Zoltán.

A számtalan helyszín közül a sportcsarnok felöli részeken idegenforgalmi és turisztikai bemutatók, attrakciók lesznek, de például már hagyományosan a MOL Aréna parkolójában fogják megszervezni a kézműves- és gyereksarkot is. (További részletekkel következő cikkünkben foglalkozunk majd!)

A vásárt idén is belépő vagy támogatói jegy nélkül, magyarán ingyenesen fogja Dunaszerdahely megrendezni. Talán a Csallóközi Vásár az utolsó így a régióban, amelyik még felkínálja ezt a kiváltságos helyzetet a szórakozni vágyóknak.

 

Nézzük a programokat!

A nagykoncertek, kísérő programok mellett fontosnak tartják a szervezők, hogy a hazai művészek és fellépők is megmutatkozzanak a vásárban, így nem csak sztárfellépőkből nem lesz hiány, de rengeteg helyi művész és együttes is ott lesz a vásári színpadon. Takács Tímea kultúrházigazgató, a vásár kulturális programjainak a szervezője azt is elmondta, az a cél, hogy minden korosztályt megszólítsanak – még a legkisebbeket is.

Kezdjük a nagykoncertekkel.

Szeptember 21-én szerdán az Ismerős Arcok és Demjén Ferenc koncertje nyitja a rendezvényfolyamot.

Csütörtökön, szeptember 22-én a Big Man Band, az Edda Művek és Peter Šrámek szórakoztatja a közönséget.

Szeptember 23-án, pénteken a DESmod és a Kowalsky meg a Vega lépnek fel.

A zárónapon, szeptember 24-én a Follow the Flow, a Bagossy Brothers Company és Horváth Charlie koncertjén tombolhat a tömeg.

A négy nap alatt mellettük láthatja-hallhatja még a közönség Szulák Andreát és a Benkó Dixieland Bandet, Mezei Ernőt és zenekarát, Banyák Istvánt és zenekarát, a Pántlika zenekart, az Opera Triót, Dóka Zsuzsát és Bősi Szabó Lászlót, Kosáry Juditot, id. Derzsi Györgyöt, Kosár Szabolcsot és Jankát, a Queen show-t, Écsi Gyöngyit, a Bum Bum együttest, a Shadows CLUB DS zenekart, a Falcon Project zenekart, Tom White vagy hallgathat örökzöldeket Fényes Szabolcstól Kollár Katalin, Kevicky Tünde és Érsek Rezsi tolmácsolásában.

A 40. Csallóközi Vásárral kapcsolatos további érdekességekről és információkról következő cikkünkben számolunk be!

Nagy Attila

Lenti képeinken a 2019-es Csallóközi Vásárt elevenítjük fel (a szerző felvételei)

Ezt már olvasta?

Cookies