Back to top

Szent Kristóf út menti képfülkéjét áldották meg

Publikálva: 2022, augusztus 6 - 17:12
Az új esperes, Bozay Krisztián atya áldotta meg a Dunaszerdahely határában, a Thermálpark melletti út mentén újonnan felépített képfülkét, amelyben Szent Kristóf vigyázza az arra járó utazókat. A szakrális emlékhelyet Rémes János állíttatta, a benne lévő Szent Kristóf-domborművet pedig Ferdics Gábor készítette, Tiziano Vecellio festménye nyomán.
Szent Kristóf út menti képfülkéjét áldották meg

A szertartáson részt vett a korábbi esperes, Szakál László János, valamint Horváth Róbert kórházlelkész is. Az esemény után a jelenlévők járműveit is megszentelték, Szent Kristóf segítségét kérve.


Szent Kristófot élettörténetének „aranyos-legenda” változata kánaánita óriásnak írja le (állítólag 12 könyök magas volt, több mint 6 méter).

A pogány Kristóf igen büszke volt dali termetére, karja erejére, s úgy érezte, nem szolgálhat akárkit ilyen adottságokkal; gazdaként kijár neki a világ leghatalmasabb uralkodója. Vándorútra kelt tehát, hogy megkeresse. Első gazdája, egy király azzal okozott csalódást, hogy félt az ördögtől. Kristófnak sem kellett több, beállott az ördög szolgálatába. Az ördög viszont azzal ábrándította ki, hogy egy út menti kereszt láttán szállt inába a bátorsága. Kristóf ekkor határozta el, hogy Krisztust fogja szolgálni.

Egy remetétől kapta azt a tanácsot, hogy akkor érheti el leghamarább a célját, ha egy bizonyos veszedelmes folyón hordja-viszi át az embereket. Kristóf egy éjszaka egy kisgyermeket vitt át a megáradt folyón, akit minden lépéssel nehezebbnek érzett, s közben a víz is csodák csodájára egyre magasabbra emelkedett.

Amikor szerencsésen kievickélt terhével a túlpartra, a gyermek fölfedte magát, mondván, ő Krisztus, és véle hordozója a világ terhét cipelte a vállain (görög Khrisztophórosz annyi mint: „Krisztushordozó”). Azt tanácsolta neki, hogy a történtek emlékezetéül ültesse el azt a száraz datolyapálmatörzset, amit botként használt. Kristóf úgy is cselekedett, és a pálmafa, mint Áron vagy József vesszeje, kihajtott és gyümölcsöt hozott. A nyugati művészet Kristófot előírásosan abban a „pillanatban” örökíti meg, amikor az örvénylő vízben gázolva a gyermek Jézust viszi a vállán.


Ima Szent Kristófhoz

Drága Szent Kristóf,
őrizz meg engem ma
minden utamon,
amerre járok.

Adj figyelmeztető jelet,
ha veszély közeleg,
hogy meg tudjak állni,
amíg az út biztonságos.
Légy mellettem,
és vezess engem,
ha a látási viszonyok
hirtelen elhomályosulnak. 

Vigyél el biztonságban
úticélomig,
ahogy Krisztust vitted
karod erős ölelésében.

Ámen.

(nagy)
 

Ezt már olvasta?

Cookies