Back to top

Szent István napján adták át városunk legrangosabb elismeréseit

Publikálva: 2021, augusztus 21 - 10:16
Ünnepi gálaest keretében augusztus 20-án adták át Dunaszerdahely város díjait, legrangosabb elismeréseit a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében.
Szent István napján adták át városunk legrangosabb elismeréseit

A városi díjakat korábban városunk alapításának, védőszentjének, egyesítésének és jeles személyiségeinek ünnepnapján, Szent György-napján adták át, ám a koronavírus-járvány miatt az önkormányzat az ünnepélyes ceremóniát idén is államalapító királyunk, Szent István ünnepére helyezte át. 

Az eseményen elsőként Hájos Zoltán szólt a megjelentekhez. 

„Fájdalmas és megrendítő hónapokon vagyunk túl. A mai ünnepségre is rávetíti az árnyékát a néhány hónapja még tomboló koronavírus-járvány, amely megrendítette közösségünket, hiszen számos kiváló személyiségtől kellett végső búcsút vennünk”

– fogalmazott a polgármester, hozzétéve, hogy minden nehézséget, szomorúságot és fájdalmat a remény követ. 

A bizakodás az élet jobbra fordulásában, „a 2020-as év előtti életünk visszatérésének a reménye a koronavírus legyőzésében rejlik. Az pedig csak védőoltással lehetséges, mint azt korábbi történelmi példák is igazolták.

Aki hasonló szabadsággal, megkötöttségek nélkül szeretne élni, mint azelőtt, részt venni a családi, a kulturális vagy a sportrendezvényeken, az oltassa be magát, ha az egészsége is engedi.

Így segíthetünk magunkon, egymáson és a közösségünkön, ezzel tudjuk lekerülni a szigorításokat és a korlátozásokat”, illetve ez biztosít majd lehetőséget arra, hogy a városi díjakat, a Felvidéki Vágtát vagy például a Csallóközi Vásárt is meg lehessen szervezni – figyelmeztetett Hájos Zoltán. 

Beszédében a díjazottakra a közösség példaképeiként hivatkozott, akik életpéldájukkal, munkájukkal bizonyították, hogy érdemes a városért dolgozni.

2021-ben három Pro Urbe-díjat adtak át. Azt elsőként Németh Margit nyugalmazott pszichológus, egyetemi oktató, a Katedra Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Csallóköz-Szerdahelyi Kaszinó 1860 Városvédő Egylet alapító tagja, egykori dunaszerdahelyi önkormányzati képviselő a város társadalmi életében kifejtett közösségépítő és közösségformáló munkájáért vehette át. 

In memoriam Pro Urbe-díjban részesítette a város két a közelmúltban elhunyt személyiségét, Huszár László művelődésszervezőt, a felvidéki magyar kultúraszervezés egyik legjelesebb alakját, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet hajdani igazgatóját, egykori dunaszerdahelyi önkormányzati képviselőt, illetve Kornfeld Tibort, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség egykori vezetőjét, a dunaszerdahelyi zsidóság legfontosabb krónikását, városunk lelkes lokálpatriótáját, ugyancsak egykori dunaszerdahelyi önkormányzati képviselőt.

A két in memoriam Pro Urbe-díjas személyiség elismerését gyermekeik vették át.

Dunaszerdahely Város Polgármesterének Díjára azon magánszemélyek és csoportok terjeszthetők fel, akik kimagasló eredményeket értek el a tudomány, a technika, a művészetek, a sport és az oktatásügy terén, életmentő, vagy vagyonmentési akcióban vettek részt, munkásságukkal a város érdekeit szolgálták, öregbítették jó hírnevét idehaza és külföldön, valamint a Jánsky Emlékplakett arany fokozatával rendelkező véradók kaphatják meg e díjat. 

Idén polgármester díjban részesült a társadalmi élet területén elért rendkívüli érdemeiért, valamint a város jó hírnevének hazai és külföldi öregbítéséért Kiss Péter, a Metrans Csoport elnök-vezérigazgatója. Kiss Péter Dunaszerdahely várossal nagyon jó kapcsolatot ápol és aktívan segíti a városi közösségi eseményeket.

Fennállásának 20. évfordulója alkalmából, valamint a város pezsgő kulturális életének színvonalassabbá tételéért ugyancsak polgármestert díjban részesült a Szent György Kórus, amelynek képviseleltében Érsek Rudolf művészeti vezető és Kollár Katalin karnagy vették át az elismerést.

A Polgármester emléklapját idén in memoriam Rácz László festő és népművelő, a Csallóközi Népművelési Központ művészeti osztályának egykori módszertani vezetője kapta meg – az elismerést Rácz László özvegye vehette át.

Az önkormányzat minden évben megtiszteli városunk pedagógusait fáradságos munkájukért. Többéves hagyomány az is, hogy a város díjaival együtt tüntetik ki az Év pedagógusát. A kitüntetésre a városi fenntartású alapiskolák és óvodák, valamint a többi iskola vezetői javasolnak jelölteket. A díjról végül Dunaszerdahely pedagógusai szavazással döntenek. Az Év Pedagógusa Díjat 2021-ben a szakma Simon Anikónak, a Kodály Zoltán Alapiskola pedagógusának ítélte oda. 

Az Év pedagógusa díja mellett a városi önkormányzat kulturális és sport bizottsága kezdeményezte, hogy a nagyközönség (jelenlegi diákok, volt tanítványok, szülők) is szavazhassanak arról, ki a legnépszerűbb pedagógus. Az utolsó fordulóba hat jelölt került: Csémi Melinda, Fodor Ilona, Blanka Gašparíková, Marczell Erika, Simon Anikó és Vass Szilvia. A jelöltek közül a legtöbb szavazatot 2021-ben Blanka Gašparíková kapta.

Az esten tiszteletét tette Dömötör Csaba, a magyar Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára, miniszterhelyettes, Jankovics Gyula, Magyarország pozsonyi nagykövetségének második tanácsosa, Deraj Mihály, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója, Hájos Zoltán polgármester, A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek, a városi képviselő-testület tagjai, Bubniak Júlia, a városi hivatal vezetője, a városi hivatal több vezető beosztású dolgozója, illetve a dunaszerdahelyi intézmények vezetői. 

A gálaest műsorának meghittségét idősebb Derzsi György, az Opera Trió, Kovács Koppány, valamint Csémi Csillag Virág fellépése emelte.

Az est hátralévő részében pedig a Nikola Tesla – végtelen energia című musicelt tekinthette meg a nagyközönség a városi sportcsarnokban. 


A díjazottakról bővebb anyagokat portálunkon olvashatnak majd. A gálaesten készült képgalériánkat itt tekinthetik meg. A Nikola Tesla – végtelen energia című musicelen készült felvételek ide kattintva érhetők el.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies