Jelenlegi hely

Szakmai tapasztalatszerzés Budapesten

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, november 2 - 08:19 | Oktatás
A dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai háromhetes szakmai gyakorlaton vehetettek részt Budapest legelőkelőbb szállodáiban az Európai Unió oktatási, szakképzési és ifjúságtámogatási rendszerének Erasmus+ képzési programja keretén belül.
Szakmai tapasztalatszerzés Budapesten
A negyedik és ötödik évfolyamot látogató 15 leendő vendéglátóipari szakember a 1CEBA ügynökség közvetítésével jutott el a magyar fővárosba.  Szállásuk az egyik világörökségi helyszínen, az Andrássy úton volt, ahonnan ingyenes BKV-bérlettel utazhattak naponta „munkahelyükre“, a történelmi környezetben, a Budai Várban fekvő Hilton Hotelbe, a belvárosi  Lánchíd 19 Design Hotelbe,  a Budai Hegyek lábánál lévő körpanorámás Budapest Hotelbe, valamint a főváros legnyüzsgőbb kulturális és gasztronómiai negyedében található Roombach Hotel Budapest Centerbe, a Danubius Hotel Aréna Konferencia Hotelbe és a Gundel Étterembe.
 
Nagy többségük a Housekeeper feladatát látta el, azaz a szállodai szobák és közösségi területek takarítás utáni tisztaságát ellenőrizték. Eddigi tanulmányaik során először próbálhatták ki mekkora felelősség a szobalányok irányítása, milyen kihívás a vendégek szállodával szembeni elvárásainak megfelelni és a kívánt színvonalat biztosítani.
Néhány tanuló reggeliztető felszolgálóként, ill. barmanként lehetett egy jól működő csapat szerves része. Lehetőségük nyílt az iskolában elsajátított elméleti tudás és a különböző dunaszerdahelyi, pöstyéni és görögországi szállodában megszerzett gyakorlati készségek kamatoztatására és nem utolsó sorban bővítésére.
 
Különleges cukrászati műveletek megismerésére és elsajátítására biztosított lehetőséget az egyedülálló konyhaművészettel rendelkező Gundel Étterem, ahol  a már-már hungarikumnak számító Gundel-palacsinta elkészítésének fortélyaiba is beavatást nyert az ott gyakorlatozó diák.
 
A recepción szolgálatot teljesítők megtanulták, hogyan kell kulcskártyákat készíteni és a szállodai regisztráció eddig nem ismert fortélyait is feltárták előttük a rendkívül segítőkész hazai szakemberek.
Anyanyelvükön kívül az angol nyelvtudásukra volt leginkább szükség, hiszen Budapest legpazarabb szállóit főként külföldi vendégek látogatják, de több esetben szlovákul is kommunikáltak, amelyet rendkívüli rokonszenvvel fogadtak a cseh és a szlovák turisták.
 
Az ott-tartózkodás leglényegesebb gyakorlati felismerése mindenképpen az volt, hogy a vendégek magas színvonalú kiszolgálásának egyik legfontosabb kulcsa a jól működő csapatmunka, ami biztos alapot jelent az eredményes munkavégzéshez.
 
Bár magában a munkahelyre vezető út is felért egy kirándulással és a budai Hilton szállodából a napfelkelte élménye is biztosított volt, a helyi szervezők a szakmai tapasztalatszerzésen kívül még szabadidős programokat is biztosítottak a diákok számára. Jártak a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott múzeumban, a Terror Házában, valamint részt vehettek egy parlamenti sétán is.
 
A leendő ifjú munkavállalók szívesen maradtak volna még a magyar fővárosban, hiszen kitűnően érezték magukat a világszínvonalon működő szállodákban, ahová mindenképpen szeretnének visszatérni vendéglátóipari tanulóként vagy akár érettségizett szakemberként.
-kl-