Back to top

Szakmai napot tartott a Magyar Kézilabda Szövetség Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2023, október 12 - 21:02
Október 12-én jeles előadók képviseletében szakmai napot tartott a régió edzőinek a Magyar Kézilabda Szövetség a HC DAC Dunaszerdahely kézilabda klubbal együttműködve.
Szakmai napot tartott a Magyar Kézilabda Szövetség Dunaszerdahelyen

Az edzőket Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója, illetve Horváth Zoltán, a HC-DAC Dunaszerdahely kézilabda klub elnöke köszöntötte. 

Horváth Zoltán elmondta, rendkívül jó kapcsolatot ápolnak a Magyar Kézilabda Szövetséggel, akik „vigyázó szemekkel figyelik a dunaszerdahelyi klubot”. 

„Az, hogy itt vagyunk és együtt vagyunk, talán ez a legnagyobb érték. A mi ennek a tudatában tudjuk építeni a dunaszerdahelyi kézilabdát is. Fontos ez a mai találkozó a csallóközi régió számára, s remélem, hogy ez a szakmai találkozó is az egyik mérföldköve lesz annak, hogy még jobban oda tudjunk figyelni egymásra, jobban meg tudjuk hallani egymást, (...) igazi közösségben gondolkodva”

– fogalmazott a HC-DAC Dunaszerdahely klubelnöke.

Juhász István a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója szerint rendkívül fontos az a folyamat, amelyet a magyar szövetség egy jó ideje már épít, amely szerint nem az a cél, hogy a játékosokat „lerabolják” a határon túlról, hanem az, hogy „várakat építsenek a határokon átnyúló programjukkal.”

„2019-ben kezdtünk el egy olyan folyamatot, ami kicsit távolabbra tekint – a határon túlra. Nem is szeretem határon túli programnak hívni ezt a munkánkat, (...) hiszen mi mindannyian határtalanul magyarok vagyunk. (...)

Nem csak a Felvidéken, hanem Székelyföldön, a Partiumban, a Vajdaságban és Kárpátalján is működik a programunk, több mint 1700 sportolóval és közel 70 edzővel, akiket folyamatosan támogatunk mind szakmailag, mind működési lehetőségeikben. (...) A mi célunk nem az, hogy elhordjuk a téglákat, mert elhordták azt sajnos 1920 júniusa óta már elég sokat, hanem az a célunk, hogy olyan lehetőségeket teremtsünk a Felvidéken és a többi területen, hogy az ott lévő edzők, pedagógusok és sportolók oda kötődjenek, ahol születtek és a szülőhelyükön, a lakhelyükön végezzenek aktív sporttevékenységet és építsék saját közösségüket”

–  fogalmazott a sportszakmai igazgató.

A megnyitót követően Horváth Zoltán átadta Juhász Istvánnak a HC DAC bajnok csapatának a szignóival ellátott kézilabdát, hogy szimbolikusan is elhelyezhessék azt a Magyar Kézilabda Szövetségnél.

A szakmai program részeként aztán előbb Az edzői munka eredményességét meghatározó tényezők címmel Elek Gábor EHF mesteredző, az Esztergomi Vitézek szakmai igazgatója tartott előadást, majd a Mit mérjünk, hogyan mérjünk a 15 év alatti kézilabdázóknál? címmel Horváth László EHF mesteredző, az MKSZ kiválasztás és határon túli programok operatív vezető beszélt a megjelent edzőknek. 

Horváth rövid szünetet követően a Cselezések oktatása a kisiskolás korban (U8-12) címmel folytatta a szakmai nap programját, míg az utolsó előadó, Varga Márta EHF mesteredző, a VS Dunakeszi női szakág vezetője pedig Az egymás melletti védők tevékenysége (védőpárok, védő hármasok), 6:0 területvédekezés oktatása (U15-16) címmel foglalta össze tapasztalatait. 

(nagy) 

Ezt már olvasta?

Cookies