Jelenlegi hely

Szakmai gyakorlaton az agrárvállalatnál

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, március 27 - 07:32 | Oktatás
A Dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola II. A és a III. A osztályok tanulói tanáruk kíséretében 2018. március 13-án szakmai gyakorlaton vettek részt, a DSA (Dán-Slovakia Agrar) rt. -ben Nagymegyeren és környékén.
Szakmai gyakorlaton az agrárvállalatnál

A diákokat a DSA rt. elnöke, Morgens Hansen és menedzsere, Lakos Melinda fogadta. A DSA rt. valamennyi ágazatának menedzsere is megismerkedett a diákokkal. Beszélgetést folytattak a termelésről és a jövőképpel kapcsolatban. Röviden bemutatták diákjainknak a DSA rt. működését, a DSA rt. további céljait, majd a diákok lehetőséget kaptak az egyes termelési ágazatok megtekintésére.

A DSA r.t. célja piacvezetőnek lenni a minőség és a jövedelmezőség terén. Jelenleg márkanév a szektorban. Céljuk az új befektetések, fejlesztések, tevékenységi területek létrehozása, a tenyészállatok genetikai állományának javítása, a környezetvédelem és a humánus állattartás és a tehetséges fiatal munkatársakkal való együttműködés. Jelenleg 200 alkalmazottja van. Jól kiépített a gépparkkal rendelkezik, melyek nagy tetszést váltottak ki a diákjaink körében. A DSA rt. sertésállománya a nagy dűri, füzesi és alistáli sertéstelepeken található. A DSA r.t. 6000 ha termőföldön gazdálkodik.

A megtermelt takarmányt az állatállománya hasznosítja. Az állattenyésztésben előállított trágyát a növénytermeszésben használja fel. Gabonafélék közül a búza, az árpa , a szemes kukorica és a repce termesztése folyik. Saját takarmánykeverőjükben – Bábolna– készítik az állatok takarmányait. A sertéságazat alapját a 8500 koca, kanok és ezek szaporulata képezi, amely piacképes hízósertést biztosít a belföldi- hazai, és a külföldi piacra egyaránt. Diákjaink megtapasztalták, hogy a DSA rt. munkatársai szívesen átadják saját és megszerzett tapasztalataikat. Várják az agrárium iránt elkötelezett fiatal, potenciális munkatársakat. Nyári brigádlehetőséget is biztosít a középiskolásoknak, hogy megismerkedhessenek a technológiával és a munkakultúrával.