Back to top

A szakértők OTP rezsimre vonatkozó javaslatának betartása a vonatokon nehézségekbe ütközik

Publikálva: 2021, december 6 - 14:47
A járványhelyzetre való tekintettel OTP rezsim bevezetését szorgalmazzák a tömegközlekedésre, így a vasúti közlekedésre vonatkozóan is, a Szlovák Vasúttársaság állásfoglalása szerint azonban ennek ellenőrzése nem olyan egyértelmű.
A szakértők OTP rezsimre vonatkozó javaslatának betartása a vonatokon nehézségekbe ütközik

„A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) ide vonatkozó rendelkezései a járvány kezdete óta változatlanok, így az utasoknak arcmaszkot kell viselniük a vonatokon az utazás teljes időtartama alatt. Ugyanez érvényes a pénztári jegyváltásnál is“ – közölte a SITA hírügynökségnek nyilatkozva a ZSSK szóvivője, Tomáš Kováč.

Véleménye szerint a vasúttársaságnak csak a menetjegyeket áll jogában ellenőrizni. „A vonatközlekedés olyan biztonságos, amilyen biztonságossá mi tesszük, ezért nagyon fontos, hogy az utasok továbbra is tekintettel legyenek egymásra és felelősségteljes magatartást tanúsítsanak“ – tette hozzá.

A szakértők konzíliuma a továbbra sem javuló járványhelyzet miatt javasolta a kormánynak az ország  lezárásának december 16-ig való meghosszabbítását, valamint az OTP rendszer (oltottak, teszteltek, betegségen átesettek) bevezetését a vonatokon és a távolsági buszközlekedésben. A mobilitás csökkentése a szakértők szerint továbbra is a leghatékonyabb pillanatnyi eszköze a vírus terjedése megakadályozásának.

„A járvány kitörése óta a lehetőségekhez mérten minden eszközzel arra törekszünk, hogy a vonatokon biztosítva legyenek a higiénés és biztonsági követelmények“ – folytatta a vasúttársaság szóvivője.

„Az alapvető takarítás mellett legalább naponta egyszeri fertőtlenítést végzünk, hetente két alkalommal pedig polimer alapú kocsifertőtlenítést alkalmazunk, melynek hatása 6–7 napig tart. Emellett óránként 9–12 alkalommal levegőcserét biztosítunk a klímaberendezéssel“ – ismertette az intézkedéseket Kováč.

Emlékeztetett még rá, hogy a vonatközlekedés biztonságos voltát megerősítette a Szlovák Tudományos Akadémia idén tavasszal végzett vizsgálata is, melynek során 187 vizsgált mintából egy sem tartalmazott koronavírust.

NZS/Felvidék.ma/Webnoviny

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus, vonat, ZSSK
Cookies