Back to top

Szakáll Kolčák Noémi a művészet és a divat közti kapcsolatvilágról

Publikálva: 2023, november 14 - 13:20
A művészetek különleges kapcsolatát, a „tyúk és a tojás” esetét boncolgatta Szakáll Kolčák Noémi képzőművész a Mi volt előbb? A divat vagy a művészet? gondolata mentén a Művészet mindenkinek! előadássorozat második estjén a Vermes-villában.
Szakáll Kolčák Noémi a művészet és a divat közti kapcsolatvilágról

Az ismert képzőművész maga is textilművészetet, divat- és textiltervezést tanult a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán, sikeres ruhakölteményei a világ több pontján igazolják tehetségét, ugyanakkor képzőművészeti, festészeti vénát is örökölt, amiről a dunaszerdahelyi közönség a közelmúltban a Kortárs Magyar Galériában látható Vadvirágok című tárlatán is megbizonyosodhatott.

Az ezer szállal kötődő művészeti vonatkozásokról szólt a vetítéssel egybekötött előadás, mely a múlt század divatjának nagy tervezőit, azok munkásságát mutatta be. De szó esett a művészetek egymásra hatásáról is; legyen ókori építészetről, vagy modernkori festészetről, fotókról, illusztrációkról, vagy éppen színházról. A divat nagyágyúit: Paul Poiret-től Mariano Fortuny y Madrazon, Sonia Delaunay-n, Elsa Schiaparellin, Madame Grèsen, Gabrielle „Coco” Chanelen, Yves Saint-Laurent-en keresztül Jean-Paul Gaultier-ig bemutatva, alkotásaik meghatározó jellemvonásait kiemelve azok időtállóságáról is szólt a lelkes előadás, melynek

konklúziója mi más lehetett volna, mint a művészet és a divat közti kapcsolatvilág fontossága, azok összefonódása, egymásra hatása.

A Művészet mindenkinek! Előadások a kortárs képzőművészetről – közérthetően. című előadássorozat harmadik, idei záró előadásán is érdekes téma kerül terítékre - mégpedig szó szerint! Cs. Tóth János: Étel és ital a képzőművészet történetében című előadását november 27-én, hétfőn 18.00 órától láthatja a Vermes-villa közönsége.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies