Back to top

A szabad művészetet és a független kreativitást preferálják

Publikálva: 2022, december 12 - 18:06
FOEDUS címmel nyílt meg a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség, az eNRA nemzetközi alkotótáborainak az anyagaiból összeállított kiállítás december 9-én. 
A szabad művészetet és a független kreativitást preferálják

Pősze Attilla zenei felvezetését követően a tárlat látogatóit Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója köszöntötte, röviden ismertetve az eNRA-t, azaz a Rovás Egyesület alapította Nemzetközi Rovás Alkotóközösséget, majd Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója nyitotta meg magát a gazdag, 51 alkotót 138 alkotását felvonultató kiállítást.

„Az elmúlt 28 év alatt az egyetemistákból álló asztaltársaságból nemzetközileg elismert alkotóközösség lett, amelynek tevékenysége jócskán túlmutat Kassán. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy sikereink nem a támogatást osztókon múltak. Nemzetközi alkotótáboraink és művésztelepeink többnyire a Kultminor támogatása nélkül valósulnak meg, mivel a kicsinyesség és az irigység évek óta féltékenyen figyeli minden megmozdulásunkat, megpróbál visszafogni minket, lenyomni a saját színvonalára vagy ellehetetleníteni. Pályázatainkat alul értékelik, nevetségesen keveset vagy semmi támogatást sem ítélve meg” – jelezte a megnyitójában Kovács Ágnes, hozzátéve, hogy a célirányos támogatások hiányában is meg tudták valósítani a nyári, „műalkotásokban bő termést hozó” nemzetközi táboraikat.

„A Rovást több pillér tartja” – fogalmazott Kovács Ágnes – „Ilyen pillérek a Rovás Akadémia, a Löffler Művésztelep, a FiguratiF Galéria, a Rovás Kiadó, a RovArt internetes újságunk, a RovasVoyage, az Esti Iskola, a Művészeti Logisztika, a MaJel Rovás Központ. (...) A Rovás számára a legnagyobb nívót a Rovás Nemzetközi Alkotóközösség, vagyis az eNRA jelenti, amelynek alkotói a szabad művészetet és a független kreativitást preferálják. Együttműködési megállapodással csatlakozott a Rzeszówi Egyetem Képzőművészeti fakultása, csatlakozási szándékát jelezte a Lódzi Egyetem, együttműködünk a Kárpátaljai Képzőművészeti Unióval, a Pro Arte Munkács Egyesülettel, a Szolnoki Művészteleppel, a Marosvásárhelyi Műhellyel. Együttműködési memorandumot készítünk elő a Gyergyószárhegyi Művészteleppel, a Pécsi Egyetem Képzőművészeti Fakultásával, az Egri Eszterházy Károly Egyetem Képzőművészeti Fakultásával, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, a Sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemmel, együttműködünk a Sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeummal, a rozsnyói múzeummal és még jó néhány alkotóközösséggel és galériával. Nos, ezen egyetemek és szervezetek művész-tanárai és hallgatói vettek részt 2022-ben a Rovás alkotótáborain” – jelezte a MaJel Rovás Központ igazgatója, majd maga mellé hívta a megnyitón megjelent kiállító művészeket is, így Makray Jánost, Koren Andrást, Ladislav Demkot, Anna Bielát, Szabó Ottót, Szőke Csémy Évát, Reiter Gézát, valamint Borisza Borsó Józsefet.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies