Back to top

A svédek sem jelentettek akadályt

Publikálva: 2016, július 24 - 19:59
Nem várt gálát rendezett a magyar ifjúsági leányválogatott a pozsonyi világbajnokságon: a félidőben már 18-10-re vezetett, majd 33-21-re győzött az addig szintén hibátlan Svédország ellen. Hétfőn két órától Brazília ellen zárja a csoportkört Lakatos Rita csapata.
A svédek sem jelentettek akadályt

Leány U18-as világbajnokság, július 19-31, Pozsony, Szlovákia
4. forduló, B-csoport
SVÉDORSZÁG-MAGYARORSZÁG 21-33 (10-18)
Játékvezetők: Leszcynski, Piechota (lengyelek).

SVÉDORSZÁG: Andersson, Nilsson (kapusok), de Jong 1, Flodman 5 (2), Ingesson 2, Lindfors Ljuhs 1, Lindmark, Lofqvist 2, Lundback 1, Olsson 4, Scheuer Larsson, Rosell, Stankiewicz 1, Thorleifsdottir 4, Walstern, Wollmark. Szövetségi edző: Erik Larholm-
MAGYARORSZÁG: Dányi, Hlogyik, Suba (kapusok). Fodor 1, Háfra 4, Hornyák 13, Hudák, Klujber 5, Kuti, Lakatos 4, Márton 2, Pál 2, Pankotai, Pásztor 2, Szabó, Tóvizi. Szövetségi edző: Hajdu János.
Kiállítások: 8, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 4/2, ill 9/9.

Klujber Katrin úgy ugrott fel az ebédlőasztaltól, mintha megcsípték volna, pedig csak egy pillangó szállt-esett a szomszéd Háfra Noémi tányérjára. A lepke és az ijedős lányok megmentője végül Hajdu János szövetségi edző lett, aki kézbe vette és a szabadba vitte az állatot.

Vasárnap aztán valóban rágós falat került a magyar leányválogatott elé a pozsonyi ifjúsági kézilabda-világbajnokságon: az eladdig szintén hibátlan Svédország várt rá.

„A második helyért játszunk” – jegyezte meg a játékosoknak a tréner a „Legolandban”, azaz a jól ismert puzzlepályás gyakorlócsarnokban, az Elánban. Jelenleg ugyanis már biztosan csoportharmadik az együttes, ha pedig nyer Svédország ellen, nem végezhet a második helynél hátrébb. A lányok álmodoznak, de Hajdu rendre jelzi nekik: próbáljanak a következő feladatra koncentrálni. Ezt meg is teszik: a szünnapi edzésen Dányi Bernadett olyan lendülettel halászta el a labdát az induló Fodor Csenge elöl, hogy részben a pályaszéli reklámtáblákat is elvitte.

A hasonló megmozdulásoknak a mérkőzésen is nagy jelentősége lehet, hiszen ahogyan a szövetségi edző elmondta, a rivális legnagyobb fegyvere az eredményes gyors indulás.

Az összecsapáson aztán alig láttunk ilyen megoldást az északiaktól, ellenben magyar iskolajátéknak lehettünk szemtanúi. Ugyanaz a hét ember hajtott vonaltól vonalig az első félidőben, s milyen jól! Csak terjedelmi okok miatt nem részletezünk mindent gólt, pedig az összes megérdemelné, hogy külön taglaljuk, így csak szemezgetünk a jobbnál jobb megoldásokból. Kezdjük Hlogyik Petrával, aki kezdésként két ziccert fogott, majd 12-8-as állásnál hetest is hárított. Aztán vegyük Hornyák Bernadettet, aki megint kérlelhetetlenül értékesítette a büntetőket, akcióból is ritkán csak rontott, a 18-ból gólból lőtt kilencet.

Pásztor Noémi elöl-hátul rendkívül hasznosan tette a dolgát, Hornyákkal működött a NEKA-n kialakult jó játékkapcsolat. Háfra Noémi hol hetest érően tört be, hol egyszerűen csak bezúdította a labdát a hálóba. Lakatos Rita két gólt szerzett, s jól mozgatta a társakat. Klujber Katrin 9-5-nél ugyan rossz passzt kapott, de úgy hozta magát helyzetbe és vágta a hálóba a labdát, hogy arra minden szurkoló csak csettinthetett. S végül Fodor Csenge, akit ritkán találtak meg igazán jól a társak, de 16-8-as állásnál önzetlenül és rendkívül okosan passzolt a szembe szélen Klujbernek, aki köszönte a ziccert.

A teljesen megzavarodó svédeknek a 20. perc után jutott eszébe zavaró emberforgást alkalmazni a gólzsák Hornyák ellen, csekély sikerrel. Az első felvonás 19-8-as magyar vezetéssel zárult.

A második félidőben sem változott a játék képe, a svédek nem találtak fogást a rendkívül összeszedetten kézilabdázó magyar együttesen, amelyben a vége felé haladva egyre többen kaptak lehetőséget. Szülőket, érdeklődőket és szakembereket is felvonultató (Marczinka Zoltán szakmai és sportigazgató is a lelátón drukkolt) közönség 21-33-as diadalnak örülhetett.

Kedden kettőtől a csapat Brazília ellen zárja a B csoportot.
„Azt hiszem, érdemes volt annyit videózni és szakmázni, hiszen majdnem tökéletesen feltérképeztük az ellenfél játékát, a lányok pedig mintha kottából kézilabdáztak volna – értékelt elégedetten a lefújást követően Hajdu János szövetségi edző. – Fantasztikus volt a kapusteljesítmény, a belső négyes védekezése, nagy győzelmet arattunk. Ezzel együtt sem gondolkodunk előre, a holnapi brazil meccsre készülünk, azt követően, a hatodik-hetedik találkozótól szabad álmodozni.”

 

A magyar válogatott további csoportmérkőzései a vb-n:
Július 25., hétfő:
14:00 Magyarország–Brazília

(keziszovetseg.hu)

Ezt már olvasta?