Back to top

Sok szemetet termelünk és azt sem megfelelően csoportosítjuk

Publikálva: 2021, április 22 - 07:02
Fejenként átlagosan 435 kilogramm szemetet termeltünk 2019-ben. Ez közel 1,2 kilogramm hulladékot jelent naponta. Összesen 2,37 millió tonna kommunális hulladékot termelt az ország lakossága – közölte Eva Sadovská, a Wood&Company társulás elemzője a Szlovák Statisztikai Hivatal (ŠÚ) és az Eurostat legfrissebb adatai alapján.
Sok szemetet termelünk és azt sem megfelelően csoportosítjuk

A legtöbb szemetet 2019-ben a nagyszombatiak, a pozsonyiak és a nyitraiak termelték. Ott lakosonként több mint 500 kilogramm hulladék keletkezett – mondta Sadovská.

A kelet-szlovákiai régiókban volt a legkevesebb hulladék a konténerekben. Kassa és Eperjes megyében 340 kilogramm kommunális hulladék keletkezett fejenként.

„A felmérés eredménye szerint szomorú tény, hogy Pozsony és Kassa megyét leszámítva a többi megyében a hulladék nagy része nem ökológiai szeméttelepekre kerül, ami komoly ökológiai terhet jelent a jövő generációi számára” – mutatott rá az elemző.

A konyhai hulladék, amely a szemét közel negyedét teszi ki, szintén a fekete konténerekben végzi. „Ez a veszélyes gáz (LFG) forrása, amely a hulladék bomlása során keletkezik” – mondta Sadovská, hozzátéve, hogy ez a gáz ellenőrizetlenül kerül a levegőbe a hulladéklerakókból, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A konténerekbe műanyag, papír vagy üveg is kerül, pedig ezeket szelektálni lehet.

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a kommunális hulladék több mint fele továbbra is a hulladéklerakókban végzi.

Az újrahasznosítási arány 40 százalék körüli – mondta Sadovská. A háztartási hulladék kevesebb mint tizedét alakítják át villamosenergiává vagy hővé az erre szakosodott üzemekben – zárta Eva Sadovská.

TASR / Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Cookies