Back to top

A Siklósi Szalon az első

Publikálva: 2016, január 21 - 05:19
Február 5-ig tekinthető meg a cserekiállítás.

Január 15-én ismételten megnyitotta kapuit a Kortárs Magyar Galéria. Az idei év első kiállítása a Siklósi Szalon nevet viseli, ami egy cserekiállítás keretén belül valósult meg. Október végétől ugyanis Siklóson, a vár kiállítótermében látható a galéria gyűjteményéből rendezett válogatás, amely egészen márciusig megtekinthető. A cserekiállítás az első lépés a két város, Siklós és Dunaszerdahely közötti szorosabb kapcsolat felé. A megnyitón köszöntőt mondott A. Szabó László alpolgármester, a kiállítást Baky Péter festőművész méltatta.

„1991, június 7-én Siklóson Kovács Ferenc festőművész műteremavatóján a régióban élő vagy korábban az alkotótelepeken és a villányi szabadtéri szoborparkban, mely nyaranta szintén alkotóműhelyként szolgált, alkotó budapesti, szentendrei művészek találkoztak ahol Bükkösdi Laci „gall kakasa”, a siklósi, villányi borok társaságában működött a „genius loci”! S ebben a számunkra történelmi pillanatban született meg a „maradjunk együtt” gondolata! Aznap este megalakult a Siklósi Szalon!” - írja Angyal Mária művészettörténész, aki egyben a Siklósi Szalon alapítója is.

A Szalon gyökerei azonban még mélyebbre nyúlnak vissza, egészen 1967-re, a Rétfalvy Sándor által létrehozott szimpozionra ,ahol a későbbi alapító tagok zöme már jelen volt. Siklós, Villány és Pécshez való földrajzi közelsége, természeti adottságai és emberi kvalitásai eleve determinálták a Siklósi Szalon létrejöttét. Angyal Mária mellett Bükkösdi László, Sárkány György, és nem utolsó sorban Kovács Ferenc festőművész érdeme a Szalon megalakulása. A fő szponzor, a Duna –Dráva Cement művek, vezetőkkel, vállalkozókkal kiegészülve felismerték azt, hogy a művészet pártolásával maradandó értékeket hoznak létre, századokon átívelő, fennmaradó művészeti alkotások létrejöttéhez járulnak hozzá, lesznek tevőlegesen részesei ezen alkotások megszületésének.

A Siklósi Szalon elmúlt 25 éve bizonyítja, hogy a Szalon a Magyar Kultúra a Magyar kortárs képző és iparművészet fontos, mára már megkerülhetetlen része! Egy olyan érték, melyet gondosan óvni kell, táplálni kell elsősorban nekünk alkotó művészeknek, munkásságunk, alkotásaink révén, fennmaradásában, lehetőségeinek kiaknázásában.

A tárlat február 5-ig ingyenesen megtekinthető a Vermes-villában.

Ezt már olvasta?

Cookies