Back to top

Sikeresen képviselték városunkat a kodályosok

Publikálva: 2024, február 26 - 09:32
A Lakiteleki Népfőiskola által meghirdetett hungarikum vetélkedőn sikeresen képviselte a Kodály Zoltán alapiskolát, városunkat és az egész Csallóközt az iskola háromtagú csapata (Hôlka Adrián, Hôlka Arnold, Mancal Balázs 7.A) Simon Anikó tanárnő felkészítésével.
Sikeresen képviselték városunkat a kodályosok

A vetélkedőre négy korosztályban összesen 343 csapat jelentkezett. A megméretés több fordulóból, különféle igényes, nehéz feladatból állt, az első két fordulót követően 16 csapat jutott tovább.

A kodályosok csapata 3. helyezéssel jutott az elődöntőbe.

A Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő döntőjébe jutva a 12 magyarországi, erdélyi, felvidéki csapat közül az előkelő 5. helyezést érték el.

A Hungarikumok Gyűjteménye egyelőre 89 hungarikumot (matyó népművészet, székelykapu, szikvíz, Zsolnay porcelán, Magyar Pálos Rend, Hortobágyi Nemzeti Park, Puskás Ferenc…) tartalmaz. A csapattagoknak ezeket kellett megismerni, több feladatlapon bizonyítani az elsajátított ismereteket, az elődöntőn egy prezentáció formájában bemutatni egy hungarikum legjellemzőbb tulajdonságait, múltját, jelenét, jövőjét.

A döntő során pedig egy olyan kiemelkedő nemzeti értéket kellett választani, mely még nincs a gyűjteményben, de ott lenne a helye.

Mivel a „Csallóközi betyárok” csapata városunk díszpolgárát, Makovecz Imrét és annak életművét választotta, ezért bemutatták azt is, milyen elévülhetetlen érdemei vannak Dunaszerdahely városképének kialakításában.

Így a zsűri és a többi Kárpát-medencei csapat is láthatta a prezentációt, mellyel városunk jó hírét vitték Lakitelekre.

Hykeš Tamara

Ezt már olvasta?

Cookies