Back to top

Rövidül a karantén a Szlovákiába érkező, nem beoltott személyek számára

Publikálva: 2021, október 9 - 14:26
Az eddigi 14-ről tíz napra rövidül a kötelező otthoni karantén a Szlovákiába való beutazást követően, ha az érkező személynek nincsenek tünetei.
Rövidül a karantén a Szlovákiába érkező, nem beoltott személyek számára

Legkorábban a karantén ötödik napján PCR-tesztet lehet végeztetni, és ha az eredmény negatív, a karantén véget ér. A karantén a teljesen beoltott személyekre nem vonatkozik – áll a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) új rendeletében, amely október 15-én lép hatályba.

A beoltottságot mostantól az uniós COVID-igazolvánnyal vagy az unión kívüli országban kiállított dokumentummal kell igazolni. Lepecsételt vagy elektronikusan ellenőrizhető, angol nyelven is kiállított igazolást kell bemutatni.

„Aki nem tud ilyen igazolást felmutatni, nem tekinthető beoltottnak" - mondta Daša Račková, Közegészségügyi Hivatal szóvivője.

A 12 évnél és két hónaposnál idősebb személyek számára kötelező regisztrálni az eHranica oldalon, amikor belépnek Szlovákia területére.

„Ezt az időintervallumot úgy állapítottuk meg, hogy a védőoltás beadása után elegendő idő teljen el a védettség kialakulásáig" - magyarázta a szóvivő.

A kötelező karantén ezentúl nem vonatkozik azokra a hivatásos sofőrökre és tehergépkocsi-vezetőkre, akik az országba való belépéskor igazolni tudják, hogy munkavégzés céljából utaznak be az országba. Ezeknek a személyeknek 72 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatniuk.

Az Egyesült Arab Emírségek felkerült azoknak az országoknak a listájára, ahonnan a Szlovákiába érkező utasoknak (beleértve a beoltott utasokat is) nem kell PCR-tesztet felmutatniuk.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?