Back to top

A Rezdülésekkel Almási Róbertre is emlékeznek

Publikálva: 2018, november 11 - 10:46
Csütörtökön nyílt meg a Csallóközi Múzeumban a Salon 2018 - Oszcilláció című kiállítás, mely a tragikus hirtelenséggel elhunyt, ismert festőművésznek, Almási Róbertnek is emléket állít.
A Rezdülésekkel Almási Róbertre is emlékeznek

A kiállításmegnyitó hangulatát Új Samuel, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákjának hegedűjátéka alapozta meg, akitől Franz Schubert művét hallhatták a megjelentek.

Tilajčík Edit köszöntötte a Csallóközi Múzeum igazgatóját, Zsigmond Tibort, a kiállítás kurátorát, Róbert Viktor Němečeket, a megnyitón megjelent művészeket és a közönséget. A rövid köszöntő után Róbert Němeček mutatta be a tárlatot szlovák nyelven, míg Tilajčík Edit tolmácsolta szavait magyarul. Mint a kurátor szavaiból kiderült, a Nyugat-Szlovákiai Képzőművészek Társasága, valamint a Képzőművészeti Alap tagsági kiállítása eredetileg egy tájfestészeti tárlatot volt hivatott a nagyközönség elé tárni; annak első állomása Nagyszombatban volt az idén júniusban. A megnyitót sajnos már nem érhette meg a válogatásban és szervezésben is részt vevő Almási Róbert, a társulás elnöke, ezért a tiszteletadás jeleként az ő emlékének ajánlják a tárlatot a művészek és a szervezők.

Az oszcilláció szó rezdülést, rezgést jelent - ezzel a szóval a szervezők eredetileg egy tájfestészeti tárlatot terveztek. A tájat különbözőképpen láthatjuk, értelmezhetjük - mindezek a különböző rezdülések láthatók az egyes alkotásokon - az absztrakciótól a realista ábrázolásig.

"A művész általában zárkózott ember. Bezárkózva alkot műhelyében, néhanapján tárlatmegnyitókon, szimpóziumokon találkozik művész társaival - az ilyesfajta találkozások mindnyájunk számára kis ünnep, amelyen lehetőség nyílik a találkozásokra - nemcsak a művészek egymás közt, hanem a nyilvánossággal is. A mai tárlatnyitás legyen egy olyan ünnepi alkalom, ahol az emlékezés mellett az öröm is jelen van, hiszen a mai felgyorsult életünkben szükség van a baráti találkozásokra, a szemet gyönyörködtető látványra" - mondta el a tárlat kurátora, Róbert Němeček.

A 30 művésztől származó 70 alkotás december 8-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában.

Felvételeink a megnyitón készültek.

Ezt már olvasta?

Cookies