Back to top

A rendőrség felhívja a szülők figyelmét a TikTok veszélyeire

Publikálva: 2020, július 20 - 10:39
A kínai TikTok pár év alatt vált világszerte az egyik legsikeresebb telefonos videómegosztó alkalmazássá a fiatalok körében. Több mint 800 milliós felhasználóval a hatodik legnagyobb közösségi oldal a világon. A letöltéseket tekintve vezető applikáció, mely több mint 150 országban hozzáférhető, beleértve Szlovákiát is. Fő célcsoportját a fiatalok képezik, jelentős számban 15 év alattiak.
A rendőrség felhívja a szülők figyelmét a TikTok veszélyeire

A rendőrség ezzel kapcsolatban felhívja a szülők és a felhasználók figyelmét, hogy figyeljenek oda azokra a veszélyekre, amelyek itt és általában a közösségi hálón leselkednek a fiatalokra.

A globális okostelefon-alkalmazás főképp a 13 és 24 év közötti korosztálynak szól, ahol is a fiatalok számos témában készítenek szórakoztató videókat. A felhasználókat szívecskék gyűjtésével, pozitív visszajelzésekkel és a követők számával ösztönzik. Épp ezért kell tudatosítani, hogy a fiatalok által feltöltött videók ismeretlen internetfelhasználók tömegéhez juthatnak el, köztük potenciális bűnözőkhöz is, akik aztán zsarolhatják, online bántalmazással zaklathatják a feltöltőket.

A modern technikai vívmányok alkalmazásakor és a közösségi hálón védenünk kell az adatainkat, a magánszféránkat és korlátozni kell azok számát, akik ezekhez hozzáférhetnek és esetleg visszaélhetnek velük.

A szülőknek fontos tudniuk erről az alkalmazásról, illetve annak veszélyeiről és oda kell kell figyelniük arra, hogy a gyermekeik csak biztonságos tartalmakat töltsenek fel. Például a felvételen ne legyen látható a lakóhelyük és annak értékes berendezési tárgyai, s ne mondják be lakcímüket vagy bármely más személyes adatukat.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a TikTok egyik legnépszerűbb témája a dalokra való tátogás, vicces videók készítése és kihívások teljesítése. Ezek keretében felkerültek olyan videók, melyeken 15 évesnél fiatalabb serdülők láthatók hiányos öltözetben. A cél, hogy a „produkciójukkal” szórakoztassák a közönséget, ám éppen ezek a tartalmak vonzzák például a pedofilokat, akik ily módon hozzájutnak, letölthetik és saját céljaikra felhasználhatják ezeket a felvételeket, illetve a hasonló hajlamú emberek körében terjeszthetik azokat.

Külön szerep jut a különböző kihívások teljesítésének, melyek közül néhány humoros és biztonságos jellegű, de sajnos vannak veszélyesek is, melyek sérülésekhez vezethetnek.

Olyan videók is megtalálhatóak a felületen, melyek témája az önbántalmazás, vagy a drog- és alkoholfogyasztás, illetve szexuális utalásokat tartalmaznak, durva nyelvezetet vagy veszélyes viselkedési formákat népszerűsítenek, illetve az önbántalmazásról szólnak.

A rendőrség azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne tiltsák az alkalmazás használatát, mert azzal ellenkező hatást érhetnek el, hiszen sok esetben arra is buzdítják a serdülőket, hogy a szüleik tudta nélkül töltsenek fel videókat. Sokkal célravezetőbb, ha figyelmeztetik a gyermeküket a veszélyekre, s az is ajánlott, hogy a 15 évesnél fiatalabb gyermek esetében a közösségi hálón a szülő szerepeljen a barátok között, hogy követni tudja a közzétett tartalmakat.

A fiataloknak érdemes privátra állítani a profiljukat és a videóikat is úgy megosztani, hogy csak követőik láthassák. Amennyiben nem így történik,

meg kell értetni velük, hogy a sok ismeretlen hozzáférő között lehetnek olyanok, akik ártani akarnak, ezért csak olyasmit osszanak meg, amit nem lehet ellenük felhasználni, s amiért később nem kell szégyenkezniük.

Amennyiben gyermekünk sértő, kellemetlen kommenteket kap valakitől, tiltsuk le az illetőt. Azt is szabályozhatjuk, kikkel kerülhet kapcsolatba az üzeneteken és videóra kapott válaszokon keresztül. Ezt az opciót állítsuk át, hogy csak a barátok üzenhessenek vagy kapcsoljuk ki, így senki sem reagálhat. Kapcsoljuk ki a lehetőséget, hogy mások letölthessék a videókat, bár tudnunk kell, hogy ez sem nyújt teljes védelmet.

Magyarázzuk meg a gyermekeinknek, hogy ha valaki zaklatná őket, mindenképpen forduljanak hozzánk, s ne engedjék magukat zsarolni, s főképp soha ne tegyenek közzé olyan videót, ahol hiányos öltözetben, netán ruha nélkül láthatók, mert pedofilok, zsarolók kezébe kerülhet. Továbbá ne vegyenek részt olyan próbatételekben, mely veszélyes lehet, mert az, hogy valaki előttünk már baj nélkül megcsinálta, nem jelenti azt, hogy nekik is sikerül sérülés nélkül megúszniuk.

Javában tart a nyári szünidő, ez a korosztály pedig a szülők munkaköri kötelességei miatt gyakran van egyedül otthon, s az egyik kedvenc időtöltése épp a technika ezen vívmányainak használata, melyek azonban nemcsak szórakozást, hanem veszélyeket is rejtenek, ajánlatos lesz tehát szülőként erre is odafigyelni.

felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies