Back to top

Rendkívüli képviselő-testületi ülés

Publikálva: 2020, április 29 - 10:22
Történetében először rendkívüli módon, online tartotta „ülését” Dunaszerdahely város képviselő-testülete április 22-én. A rendkívüli módot a koronavírus-járvány indokolta, illetve azon újonnan meghozott törvénymódosítás, amely az ülésnek ezt a módját lehetővé tette az önkormányzatok számára. Magáról a plénum rendhagyó módjáról, illetve a városatyák által jóváhagyott döntésekről A. Szabó László alpolgármester tájékoztatott.
Rendkívüli képviselő-testületi ülés

Mivel a koronavírus-járvány kapcsán nem volt mód a képviselő-testületi ülések megszervezésére, a szlovák parlament az önkormányzatok nyomására módosította, illetve kiegészítette a vonatkozó törvényt, és lehetővé tette, hogy a települések képviselői vagy videokonferencia keretében, vagy elektronikus posta használatával döntsenek fontos kérdésekben. Mivel az első megoldás bebiztosítása lényegesen idő- és pénzigényesebb, ezért Dunaszerdahely városa a második lehetőséget választotta.

Az új jogszabály előírja, hogy a szavazás előtt öt munkanappal el kell juttatni a képviselőkhöz a határozati javaslatokat, amelyekhez a városatyák módosító javaslatokat fűzhetnek, majd a végső szavazást egy erre a célra kialakított e-mail-címről kell elküldeni a felelős hivatali alkalmazott postafiókjába.

Ezúttal két rendelet módosításáról döntött a testület, mindkettő az iskolaügyet érinti. Az első meghatározza a dunaszerdahelyi székhelyű művészeti alapiskola, az óvodák és egyéb iskolai intézmények diákjai után járó működési kiadásokra és fizetésekre felhasználható támogatás mértékét a 2020-as évre vonatkozóan. A határozat alapján – amíg a járvány tart – ezek az intézmények havonta az éves támogatásuk tizenketted részének 80%-át kapják majd.

A másik határozat közelebbről érinti a város lakosságát, ebben ugyanis arra tett javaslatot a hivatal, hogy rendkívüli helyzet idején, valamint az oktatás bárminemű megszakítása esetén, amely legalább 5 napig tart, az iskolákban és az iskolai intézményekben az érintetteknek a részleges költségtérítésre irányuló járulék összegéből csak az arányos részt kell befizetniük.

A szavazáson 2020. április 22-én 0 órától 24 óráig lehetett részt venni, és a 21 képviselőből végül 19 adta le a voksát, mindnyájan támogatták a javaslatokat.

Mivel a törvény azt is kimondja, hogy ezen a nem hagyományos módon kizárólag a válsághelyzet kezelésével összefüggő témákról lehet dönteni, ezért csupán erről a két kérdésről volt szavazás.

Időközben viszont a tisztifőorvos szigorú feltételek betartása mellett engedélyezte a képviselő-testületek összehívását, így valószínűleg ez volt az első és egyben utolsó ilyen jellegű testületi voksolás a város történetében.

Ezt már olvasta?