Back to top

Rendhagyó tanítási napok a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában

Publikálva: 2023, október 21 - 12:25
Az elmúlt napokban igazán izgalmas és rendhagyó tapasztalatokkal és személyes találkozásokkal gazdagodtak a diákok az oktató-nevelői munka során a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában.
Rendhagyó tanítási napok a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában

Hétfőn a „Húsmentes szerda“ kampánnyal ismerkedtek meg az elsősök. A heti egy húsmentes nap környezetre gyakorolt kedvező hatását az iskola végzős diákja, Ábrahám Fanni mutatta be diáktársainak. Fanni két éve indította el kampányát, és azóta több iskolába ellátogatott, hogy népszerűsítse, és környezettudatosabb gondolkodásra ösztönözze generációjának tagjait. Ezt követően különböző vegetáriánus ételt készítettek a diákok, a vegán konyha alapjaival pedig Ollé Lunák Mónika ismertette meg az érdeklődőket. Mónika a Monraw étterem képviseletében látogatott el az iskolába, és “főzőiskolát” tartott pár szerencsés diáklánynak és tanárnak. A közös főzés nagyon jó hangulatban telt és sok hasznos trükköt sajátítottak el a résztvevők. A diákok közösen fogyasztották el az elkészült ételeket, recepteket cseréltek, és megindult egy olyan kommunikáció, amely egy egészség- és környezettudatosabb magatartás felé mutat.

Kedden folytatódott az előadások és beszélgetések sorozata. Doktor Simon Hornyák Alica könnyed, baráti hangulatban beszélt a szexuális élet veszélyeiről, az egészséges önképről, és a szülőkkel kialakított bizalmi viszony kialakításának és a szabad, nyitott kommunikáció kezdeményezésének fontosságáról. Fiatalos nézőpontból, kötetlen, szabad hangnemben szólította meg a diákokat és adott felvilágosítást a biztonságos szexuális együttlét és az intimitás lehetőségeiről.

A Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulat (FEMIT) terapeutája motivációs előadást tartott és hasznos életvezetési tanácsokat adott a diákoknak. Benyó Erzsébet rávezette a résztvevőket, hogy felismerjék a saját értékeiket, képességeiket, erős oldalukat, bemutatta a pozitív gondolkodásban rejlő lehetőségeket a problémamegoldás terén, valamint alkalmazható praktikákkal gazdagította a pedagógusok eszköztárát a kiégés elkerüléséhez.

Az orvosi jog egyes területei is megvitatásra kerültek a rendhagyó tanítási napon. Bc. Marcell Rebeka Rosa és Bc. Sarah Laurová végzős jogászhallgatók a diákok jövőbeli szakmáját érintő törvényekről és vitás kérdésekről tartottak workshopot. Szóba kerültek olyan kevéssé ismert témák is, mint az eutanázia, halálbüntetés, a diszkrimináció különböző esetei és az ezeket érintő alkotmányos törvények és rendelkezések.

A Helago cég termékbemutató előadása egy időutazással ért fel a jövő iskolájába. A diákok egy anatómiaórát abszolválhattak VR szemüvegeket használva. Felejthetetlen élmény volt tanárnak és diáknak egyaránt.

A keddi nap eseményeire az elsősök avatása tette fel a koronát. Az új egészségügyis diákok kreativitásukról, sokoldalú tehetségükről és humorérzékükről tettek tanúbizonyságot. Előadásaikkal belopták magukat a közönség szívébe, és az is egyértelművé vált, hogy a felkészülés során sikerült összetartó közösséggé kovácsolni az osztályokat és megalapozni a sikeres és gördülékeny munkát az osztályfőnökökkel.

Szerdán az első és második évfolyam diákjai egy rendhagyó szlovákóra keretén belül meghallgatták Johny Peťko volt színész, absztinens alkoholfüggő megrázó élettörténetét, melyet monodráma formájában adott elő. Ezután a diákoknak lehetőségük volt beszélgetni, kérdéseket feltenni a függőségekről.

Összegzésképpen elmondható, hogy igazán tartalmasan teltek a napok az egészségügyiben és újfent sikerült változatosságot hozni az egyébként sem unalmas diákéletbe.

Kiss Kinga
fotó: Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskola archívuma

Ezt már olvasta?

Cookies