Back to top

Remek pályázati lehetőség a kisebb szervezeteknek is

Publikálva: 2018, szeptember 20 - 21:10
A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás - együttműködve a Nagyszombati Kerületi Önkormányzattal és a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-vel - meghirdette az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program részeként megvalósítandó Kisprojekt alapot. A projektek támogatására vonatkozó első pályázati felhívást sajtótájékoztatón mutatták be Győr után csütörtökön városunkban is.

Dunaszerdahelyen Jozef Viskupič, Nagyszombat Megye Önkormányzatának elnöke mutatta be a program részleteit, amely az utolsó hét hónap tárgyalásainak eredménye. Ožvald Erzsébet, a Pozsony Megye Önkormányzatának alelnöke üdvözölte a programot, és meghívott mindenkit Félbe az első információs napra.

Csenger Tibor, a Nyitra Megye Önkormányzatának alelnöke kihangsúlyozta, annak ellenére, hogy Nyitra megye még nem tagja az Európai Területi Társulásnak, örül, hogy részt vehet a programban, és reméli, mielőbb csatlakozik a társuláshoz.

Jozef Viskupič úgy nyilatkozott, hasonló programot szeretnének elindítani a Morva határrészen is. Berényi József megköszönte a megyeelnök pozitív hozzáállását a programhoz, és elmondta, hogy a program kialakításának tapasztalatait felhasználva a morvákkal már egyszerűbb lesz a megegyezés. Berényi kiemelte, reméli, hogy nemcsak magyar-magyar projektek, hanem szlovák nemzetiségű polgárok is részt vesznek a programban, mert ez segítené a szlovákok és a magyarok egymásra találását. 

A Kisprojekt alap olyan eszközt jelent, amely lehetővé teszi, hogy a kisebb tervek támogatása térségi szinten valósulhasson meg. Az alap azokat a tevékenységeket támogatja, melyek a határon átnyúló együttműködést hivatottak fejleszteni, például: közös konferenciák, workshopok, tapasztalatcserék szervezése, kulturális és természeti örökség megőrzésére irányuló tevékenységek megvalósítása, közös stratégiák és tanulmányok kidolgozása, közös sportrendezvények szervezése, sportpályák kialakítása, iskolák, egyházak, önkormányzatok közötti együttműködés erősítésére irányuló tevékenységek megvalósítása.

A pályázásra jogosult kérelmezők közé önkormányzatok, egyházak, közintézmények, iskolák, felsőoktatási intézmények tartoznak, de polgári társulások is pályázhatnak. A Kisprojekt alap pályázati felhívása 2018. szeptember 3-án jelent meg, melyben a hét régió pályázói 20.000 eurótól 50.000 euróig terjedő projektekre nyújthatnak be kérelmet. A támogatás a kisprojekt elszámolható összköltségének 85%-át jelenti, amelyhez a kedvezményezetteknek 15% önerővel kell hozzájárulniuk. 

Vasi Emma, a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás igazgatója a dunaszerdahelyi.sk kérdésére elmondta, az első kört öt hónap alatt szeretnék befejezni, hogy az első tapasztalatokat begyűjtsék, s megtapasztalják mire is kell figyelni a pályázati források felhasználása érdekében. Ebben az esetben is utófinanszírozásról van szó. Az érdeklődők tájékoztató napokon tudhatnak meg részletesebb információkat a pályázatokról, Dunaszerdahelyen erre szeptember 28-án, vagyis jövő pénteken lesz mód 10 órától a Városi Hivatal épületében. Ennek részleteiről is beszámolunk.

(ma7/dunaszerdahelyi)

Ezt már olvasta?

Címkék: pályázat, projekt
Cookies