Jelenlegi hely

Raxalpe - panoráma-paradicsom

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 20 - 07:46 | Oktatás
Látványos alpesi gyalogtúrán vettek részt a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjai.
Raxalpe - panoráma-paradicsom

A népszerű ausztriai kirándulóhely, a Bécsi Alpok legszebb része, a Raxalpe volt az úti céljuk.  Ausztria első kötélvasútjával, nagy kabinos felvonóval jutottak fel 8 perc alatt 1017 méter szintkülönbséget legyőzve az 1546 m magasságban fekvő hegyállomásra, a Berggasthof hatalmas épületéhez és parádés kilátású teraszához. Innen az Ottohaus nevű menedékház felé vették az irányt. A széles, kanyargó turistaút mellett itt-ott még látszódtak a tél “maradványai”, így a merészebb diákok kisebb hógolyócsatát is rögtönöztek.

Az említett épület teraszáról  lenyűgöző kilátás nyílt a Rax meredeken lezuhanó sziklafalaira, az alpesi botanikus kertre és egy sziklakapura. A ködfelhőkből pedig hosszabb-rövidebb időre előbukkantak a Schneeberg hóval borított csúcsai. Távolabb, egy kis kilátóteraszról pedig még zavartalanabb kilátásban volt részük. Innen továbbindulva az 1737 m magas Jakobskogel meghódítása volt a cél.

Az utat már törpefenyvesben folytatták, több helyen szédületes kilátást élvezve a mélyben fekvő tájra. Az embermagasságú törpefenyők között elérték a csúcskereszttel ékesített Jakobskogelt. Hamisítatlan alpesi környezet, hatalmas mészkősziklafalak fogadták a kitartó diákturistákat.  Majdnem érintetlen természeti környezetben gyalogoltak vissza az Ottohausig, majd egy kellemes séta után megérkeztek a Höllental-völgyre néző fából épített kilátóhoz, ahol lenyűgöző látvány fogadta őket.

Csodálatos panoráma nyílt az ezer méter mély Höllental szurdokra, amelynek hatalmas sziklafalai mellett a táj fölött a  környék legmagasabb csúcsaként trónoló havas Klosterwappenban is  gyönyörködhettek. A lélegzetelállító kilátás élményét továbbtetézte az, hogy a hegyoldalon megjelent egy szivárvány. A túra végéig ebben a lenyűgöző alpesi kulisszában volt részük, a színes növényvilágot csodálva visszasétáltak a felvonó hegyi állomásához. Már a hazafelé vezető úton megegyeztek a diákok abban, hogy sokáig emlékezni fognak erre a fantasztikus panorámaparadicsomra.

-kl-