Back to top

Pro Urbe-díjasunk: Petényi György

Publikálva: 2019, május 2 - 09:38
Idén Pro Urbe díjat vehetett át a Szent György-napokon Petényi György, a Dunaszerdahelyi Sakk Klub elnöke a sport területén elért több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként.
Pro Urbe-díjasunk: Petényi György

Petényi György 1959. március 25-én született Dunaszerdahelyen.

A sakkhoz 1999-ben került közel, amikor Tamás fia hatévesen elkezdett járni a helyi sakk klubba. Eleinte a szülői közösség tagjaként segítette a fiatal, tehetséges sakkozók utaztatását a hétvégi versenyekre, majd később csapatvezetőként tevékenykedett az ifjúsági csapatnál, ahol pár év alatt kinevelődött az arany generáció az ifik között, hiszen egyéniben és csapatban is mindent megnyertek, amit Szlovákiában meg lehetett nyerni, majd ezek a fiatalok folymatosan beépültek a felnőtt extraligás csapatba és annak oszlopos tagjai lettek.

Petényi György 2008-tól a Dunaszerdahelyi Sakk Klub elnöke, a klub azóta érte el legnagyobb sikereit.

Az elmúlt hét évben háromszor nyerték meg a legfelsőbb szlovák csapatbajnokságot, az extraligát (2014, 2017, 2018) és négyszer a második helyen végeztek (2013, 2015, 2016, 2019). Négyszer szerepeltek a sakkcsapatok Európa-kupáján, ahol szintén kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek.

Az elmúlt tíz évben számos arany-, ezüst- és bronzérmet szállítottak a klub fiatal sakkozói az ifjúsági szlovák bajnokságokról, egyéni- és csapatversenyben is. ​

Petényi György, aki az egyik legrégebbi dunaszerdahelyi család leszármazottja, valamint a sakkozók Dunaszerdahely jó hírnevét öregbítik idehaza és külföldön is. A díjazott a közelmúltban kerek életjubileumát, 60. születésnapját ünnepelte.

Ezt már olvasta?

Vakáció!!!

Vakáció!!!

Véget ért a 2021/2022-es tanév városunk alapiskoláiban –...

Cookies