Jelenlegi hely

A polgármesterjelöltek válaszoltak portálunk kérdéseire

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, november 7 - 07:44 | Közérdekű
Három kérdést tettünk fel mind az öt polgármesterjelöltnek, akik közül négyen válaszoltak is azokra. Egyedül Hakszer Roland jelezte, elfoglaltsága miatt nem tud a határidőig válaszolni. Kedden viszont két jelölt - Herceg Andrea és Dakó Sándor - visszalépett, így csak Hájos Zoltán és Horváth Zoltán válaszait közöljük.
A polgármesterjelöltek válaszoltak portálunk kérdéseire

2. Hájos Zoltán:

Melyek azok a legfontosabb, kiemelt dolgok, amelyre Dunaszerdahely város polgármesterének a leginkább oda kell majd figyelnie az elkövetkező négy évben?

Dunaszerdahely városa az elmúlt éveknek köszönhetően folyamatosan fejlődött. Ennek következtében felbukkantak megoldandó feladatok és problémák.

Azt, hogy például a közlekedési terhelést normalizálni kell a városban, továbbá, hogy a gazdasági, kulturális fejlődést fent kell tartani, szinte mindenki tudja. Ezek megoldásáról is szól az MKP választási programja. http://hajoszoltan.sk/hu/valasztasi-program-2018-2022

Az eddigi fejlődésnek köszönhetően elértünk egy olyan életszínvonalat, melyet folyamatosan fenn kell tartani, továbbá az ésszerűség és a megalapozott igények mentén javítani kell. Itt gondolok az oktatási intézmények korszerűsítésére, az idősek gondozószolgálatának bővítésére, a lakótelepeken pihenőparkok kiépítésére, a hulladékgazdálkodás javítására, a közterületek tisztaságára, a kerékpárutak bővítésére, a meglevő közterek felújítására. Mindezt részletesen megfogalmaztuk az MKP választási programjában. http://hajoszoltan.sk/hu/valasztasi-program-2018-2022

Fontosnak tartom kiemelni, mivel a következő 4 évben erre is nagy hangsúlyt fektetnénk, hogy a városi beruházások, fejlesztések területén a helyi vállalkozókat nagyobb mértékű bevonásra kérnénk fel, ösztönöznénk. Szeretném, ha városunk további fejlődése is közös erőfeszítés és közös siker lenne a helyi vállalkozókkal.

Ön szerint Dunaszerdahely városának miben kellene fejlődnie, mit tart a legfontosabb célkitűzésének?

Beszélhetnénk mindarról, amit az MKP választási programjában is megfogalmaztunk, viszont mindezek felett ott kell, hogy álljon az, amit a legfontosabbnak tartok:

Dunaszerdahely a mi közös otthonunk, ezért csak akkor tudjuk tovább vinni a fejlődés útján, ha összefogunk. Fontosnak tartom, hogy őszintén, tisztességgel és becsülettel végezzük dolgunkat. Segítsük a rászorulókat és a fiatalok érvényesülését, továbbá tiszteljük az időseket és ápoljuk kultúránkat, hagyományainkat. Közös jövőnket az is meghatározza, hogy mennyire figyelünk oda a világ változásaira, hogy mennyire tudjuk tartani a lépést a fejlődéssel. Felkészültnek és erősnek kell lennünk, hogy stabilitást és biztonságot nyújthassunk városunk minden lakosának.

Az MKP mindig is nyitott volt az együttműködésre azokkal, akik ugyanezt az irányt és célt követték.

Milyen prioritások mellett szeretné vezetni a várost?

A prioritásaim, vagyis a küldetésem Dunaszerdahely város polgármestereként továbbra sem változott, mert hiszek abban, hogy városunk lakóival közösen képesek vagyunk:

Egy modern és élhető városban, biztonságos otthont teremteni, ahol nem csak polgártársaim, hanem az ide csábított vendégek és turisták is jól érzik magukat. Így hozva létre azt, ami másoknak csábító és hivogató a városban, viszont nekünk, dunaszerdahelyieknek büszkeség és maga az otthon.

 

5. Horváth Zoltán

Melyek azok a legfontosabb, kiemelt témák, amelyre Dunaszerdahely város polgármesterének a leginkább oda kell majd figyelnie az elkövetkező négy évben?

Elengedhetetlen a gazdasági és pénzügyi fegyelem, a beruházások terén való megfontoltság, továbbá a széleskörű megegyezés alapján kialakított statikai koncepció megléte. Január elsejétől ketyegni kezd annak a felvett hitel kamatos visszafizetésének a hosszútávú órája, amiből főként az elmúlt fél év beruházásainak döntő többsége valósult meg. Takarékos, ugyanakkor kreatív és előrevivő megoldások szükségesek. A lakosság mindennapjaiban fontos előtérbe helyezni azokat a környezettudatos megoldásokat, amelyeket puszta odafigyeléssel racionálissá tudunk tenni. A január elsején bevezetendő hulladékgazdálkodási törvényből fakadó minden olyan pozitívumot meg kell ragadnunk, amely csak az odafigyelésen múlik, hiszen ezek anyagi megtakarítást tesznek lehetővé városunk és polgáraink számára. Kiemelt figyelmet kell kapniuk azon közlekedési változásokhoz vezető intézkedéseknek, melyek elősegítik a város főutcájának tehermentesítését. Ezen túl lényeges az alternatív közlekedési módok szem előtt tartása, s hogy ezzel kapcsolatosan is átadjuk gyermekeink számára a megfelelő ismereteket. Természetesen nem kevésbé fontos a fogyatékossággal élő rászorulókra való odafigyelés sem. Idősödik a társadalmunk, nagy figyelem illeti az ápolószolgálatot. Naprakésznek kell lennünk. Kötelességünk gondoskodni azokról, akik megteremtették a ma Dunaszerdahelyét. Nem szabad elhanyagolnunk őket! Annyi anyagi támogatást kell szánnunk e szolgáltatásra, amennyit igényel a megfelelő ellátás biztosítása. Mindezt odafigyeléssel szükségeltetik kigazdálkodnunk.

Ön szerint Dunaszerdahely városának miben kellene fejlődnie, mit tart a legfontosabb célkitűzésének?

A Dunaszerdahelyi járásban a megvalósítható szociális programok kétharmada jelenleg nem működik. Célom, a városra szabható programok hathatós működésének biztosítása. A törődő város keretén belül nemcsak a polgárainkkal és környezetünkkel, hanem a városunkban kóborló állatokkal is foglalkozni kívánok. Terveim közt szerepel azon feltörekvő fiataljaink civil életbe való bevonása, akik megértik, az egység párthovatartozástól független, s tudatosítják értékeink védelmének fontosságát. Amennyiben bizalmat kapok a dunaszerdahelyi polgároktól, egy pezsgő turistaváros megalapozásán fogok dolgozni, melyhez többek közt használható főtér, sétány, s egy kőszínház tartozik majd.

Milyen prioritások mellett szeretné vezetni a várost?

Négy alapvető kulcsfogalmat követek: tudás, őszinteség, tolerancia, cselekvő humanizmus. Az, hogy mit szabad/illik és mit nem, egyértelműen meghatározott. Meggyőződésem, ezek betartásával az eddigiekhez hasonlóan ezután sem lesz problémám.