Back to top

Peruban jártunk Kovival

Publikálva: 2017, december 23 - 10:40
Az idei utolsó VándorLáss esten Dobsa Melinda vendégeként a társulat alapítója, Kovács „Kovi” Zoltán mesélt perui kalandjairól.
Peruban jártunk Kovival

Elöljáróban megköszönte Melindának és Kálmán Tominak, hogy az utóbbi időben megvalósulhattak a VándorLáss estek, valamint a támogatóknak, akiknek köszönhetően finanszírozni tudta a perui utazást.

Kovi egy korábbi hondurasi kaland után vágyott vissza az őserdőbe, 2016-tól tervezte, hogy visszatér ide. Az volt az egyik oka, hogy itt élnek még olyan népek, akik mellett a civilizáció elfutott, ugyanakkor sokkal elégedettebbek az életükkel, mint a világban sokan. A másik ok, ami korábbi látogatása után nagyon felkeltette a figyelmét, az őserdők irtásának mértéke. Végül Hondurasba ugyan nem sikerült a visszatérés, viszont 2017 februárjában két hetet töltött Peruban, egy ottani, őserdő szélén lévő településen, ahol az erdő visszatelepítése folyik. Egy természetvédő szervezet vendégeként élt és segített a munkában ezalatt. Dante, az egyik meghívója, azért vesz erdőket, hogy megvédje azokat, hogy fák visszatelepítését folytathassák, és hogy saját ötletekkel segítsen a helyiek megélhetésében. Az erdők perifériáján lakó törzsek ugyanis sokszor ma már nem tudnak maguk megélni, és nem túl hatékony állami segítségre szorulnak. Az itt élőknek a munka fogalma teljesen ismeretlen, ugyanakkor minden tevékenységükre van szavuk, de nekik egyik sem a munkát, hanem az életük részét jelenti. Akiknek néhány emberöltővel ezelőtt a természet még megadott mindent, amire szükségük volt, érthetetlen, és nehezen megszokható, hogy ma már ez nincs így – nehezen élik meg ezt a számukra gyors átmenetet.

Ezen a vidéken valaha több ezer nép lakott, akikből mára néhány tucat maradt – mivel kihaltak. Még ma is élnek olyan törzsek – úgynevezett nem kontaktált törzsek –, akik ugyan találkoztak már a civilizált emberrel, de ezek a találkozások gyászos véget értek számukra, a civilizációs kórokozók miatt azokba sokan belehaltak.

Közel két órán keresztül mesélt az ottaniak mindennapjairól, a nehézségeikről és az örömeikről. Hangulatos, tanulságos esten vehettek részt, akik ellátogattak december 19-én a Csaplár Benedek VMK bábtermébe.

Legközelebb 2018. január 17-én lesz újabb VándorLáss est, ezúttal meglepetésvendéggel.

Ezt már olvasta?

Címkék: VándorLáss