Back to top

Pápay Zoltán: „A régió legnagyobb magyar vásárára készülünk”

Publikálva: 2023, szeptember 16 - 07:00
Szeptember 21–23. között szervezi meg a régió legnagyobb kulturális és gasztronómiai eseményét, a Csallóközi Vásárt Dunaszerdahely városa. Ennek kapcsán kérdeztük meg Pápay Zoltán vásárigazgatót.
Pápay Zoltán: „A régió legnagyobb magyar vásárára készülünk”

Minthogy a Csallóközi Vásár hagyományosan a magyarlakta régiók egyik legnagyobb ilyen típusú rendezvénye, emiatt is többségében magyar előadók és együttesek lépnek fel és koncerteznek a vásár három napja alatt, csütörtöktől szombatig.

Magának a vásárnak a területe – amely hagyományosan a Vásárteret, illetve a városi sport és szabadidőpark egy részét veszi birtokába – idén is meg fog egyezni a tavalyival tudtuk meg Pápay Zoltántól, aki hozzátette azt is, hogy annyi különbség lesz az előző évhez képest, hogy az eddig a MOL Aréna melletti kézműves rész teljesen átköltözik a városi sportcsarnok melletti játszótér területére.

„Idén teljesen átalakult a vásárosok kínálata is. A koronavírus-járványt követő időszakban többen visszaadták a vállalkozásaikat, így sokukat nem találjuk majd az árusok között. Ellenben pozitív hír, hogy növekedett a Csallóközi Vásárban megjelenni kívánó kézműveseknek a száma – így a vásár árukínálatát nagyban a kézművesek fogják biztosítani, sokuk például Magyarországról érkezik”

– fogalmaz a vásárigazgató, aki hozzáteszi azt is, hogy a kézművesek által kínált portékákat a látogatók nem csupán a sportcsarnok melletti játszótéren lelhetik majd meg, de övék lesz a vásári utca egészen a katolikus alapiskolától a sportcsarnokig terjedő szakasza is.

„Változott az étel-ital árusok kínálata is. Mivel a vásári programok ingyenességét továbbra is biztosítani kívánjuk a kilátogatók számára, kénytelenek voltunk emelni a helydíjakat, s így bizonyos árusok kiestek – a Vásártér belső körétől kifelé haladva folyamatosan csökken a helydíj. Az viszont örvendetes, hogy színvonalában igényesebb, »magasabb kategóriájú« gasztronómiai sátrak érkeznek, megfelelő kínálattal”

– mondta el Pápay Zoltán. 

Pápay hozzátette, a Csallóközi Vásár teljes költségeit kitévő 170 ezer eurónak a 85%-a már benn van – ez a bevétel fedezi ugyanis a koncertektől kezdve a hangosításon keresztül az összes szervezési tevékenységig a Csallóközi Vásár kiadásait, amibe beletartozik többek között például a szemét folyamatos elszállítása is. És természetesen az is, hogy a régió legnagyobb fesztiválja továbbra is ingyenes marad a látogatók számára.

„Idén terveztük lezárni a Gyurcsó István utca Vásártér melletti szakaszát, ugyanis azt szerettük volna, ha ez az utca a vásár ideje alatt már a gyalogosoké és a vásárosoké lehetett volna. Azonban mivel még nem készült el az átkötő út, amely az Észak kettes lakótelepet köti össze a Kisudvarnoki úttal, a tavalyihoz hasonlóan egyirányúsítva, tehát forgalomkorlátozással, de működni fog a Gyurcsó István utca. Ott az útszakasz egyik oldalán újra parkolók is ki lesznek alakítva” – fogalmazott Pápay Zoltán, aki hozzátette, hogy az átkötőút építésénél külső tényezők lassították az útépítés folyamatát, amelyek már lezárultak.

„Jövőre így már azzal számolunk, hogy a teljes vásár területét egy tömbként le lehet majd zárni az autóforgalom elől. Idén még az új sportcsarnok építésével sem kellett foglalkoznunk, amelyet valószínűleg jövőre a szlovák kormány mint kiemelt építkezést meg fog kezdeni, így majd a Gyurcsó István utca valóban jól fog jönni a vásár egy részének a helyszínéül”

– tette hozzá a vásárigazgató. Elmondta Pápay Zoltán azt is, hogy a vásárban minden este 22 óráig egészségügyi szolgálatot is biztosítanak a sportcsarnokban, de megtalálható lesz ott a pelenkázó is a kisgyermekes családok részére, illetve csakúgy, mint tavaly, több wc-t is kihelyeznek majd.

„Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, így a vásárba érkezők jól szórakozhatnak majd, ráadásul ingyenesen. Reméljük tehát, hogy egy jó hangulatú vásárnak nézünk elébe. A tavalyi évhez hasonlóan idén is délután három órára tettük a megnyitót, és minden nap négy órától változatos programok és koncertek várják a vásározókat. Természetesen, ahogyan azt az előző években már megszokhattuk, a vásár borutcájában nemzetközi borászatok kínálják majd a megszokott színvonalú boraikat.”

Pápay Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a vásárba látogatók idén is kihasználhatják az ingyenes kisvonatot, amely a vásárt területét köti majd össze a lakótelepekkel. Egyben kért mindenkit, vigyázzanak magukra és egymásra is, hiszen ismét sokan látogatnak majd a fesztiválra. „Még egyszer hangsúlyozom: ügyeljenek arra, hogy a vásári három napban a Gyurcsó István utca egyirányúsítva lesz. Minden évben több ezer eurós büntetést kénytelenek a városi rendőrök a szabálytalankodókra itt kiróni – ezért külön felhívom mindenkinek a figyelmét, tartsák be az előírásokat, vegyék figyelembe a kihelyezett közúti jelzőtáblákat! Nem az a cél, hogy minél több mindenkit megbüntessenek, hanem hogy a vásárba érkezők biztonságát megóvjuk!”

Nagy Attila

(Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2023. szeptemberi számában)

 


A vásár programjait itt tekintheti meg, illetve minden más, a 41. Csallóközi Vásárt érintő hírt és információt pedig itt olvashat el.

A Csallóközi Vásárba pedig ingyenesen el tud jutni a városi kisvonattal, amelynek itt találja a menetrendjét!

Ezt már olvasta?

Cookies