Back to top

Pandémiás tervvel és beoltott alkalmazottakkal készülnek a delta támadására a dunaszerdahelyi kórházban

Publikálva: 2021, július 30 - 18:47
Nálunk is elkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a delta variáns egyre nagyobb teret hódít. Szerencsére egyelőre még nem növekszik ugrásszerűen az új fertőzöttek száma, de a reprodukciós ráta már hosszabb ideje 1 körül alakul. Az egészségügyi minisztérium masszív nyomással igyekszik rávenni az embereket, hogy oltassák be magukat, mert ezen a téren bizony ebül állunk. Nagyon messze vagyunk még a minimálisan kívánatos 60 százalékos oltottságtól is, a legidősebb és legsérülékenyebb generációk tagjai közül még 500 ezren nem kaptak védőoltást.
Pandémiás tervvel és beoltott alkalmazottakkal készülnek a delta támadására a dunaszerdahelyi kórházban

Mindezek tudatában nem kis aggodalommal tekintünk az ősz elé. Senki sem szeretné, ha megismétlődne a tavalyi forgatókönyv. 

Bennünk van az a jogos félelem is, vajon az egészségügyi ellátórendszer elbírna-e még egyszer akkora nyomást, mint aminek tavaly a járvány téli-tavaszi csúcsán hónapokig ki volt téve? Vajon készülnek-e kórházak a forró őszre?

Ennek jártunk utána a dunaszerdahelyi kórházban, ahol február és március fordulóján volt a legsúlyosabb helyzet.

Bock Sylvia, az egészségügyi intézmény igazgatója szerint nem ültek összetett kézzel akkor sem, amikor tavasszal a járvány visszavonulót fújt. Igyekeztek felkészülni a vírus újabb támadására. Ennek első és egyik legfontosabb alapköve, hogy a kórház dolgozóinak 85 százaléka már megkapta a védőoltást.

„A pandémiás tervünk pedig segít bennünket abban, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban, gyakorlatilag egyik napról a másikra fel tudjuk szabadítani az egyes osztályokat a covidbetegek számára” – fogalmaz.

„Ugyanígy be tudjuk indítani az ún. triázst is, a betegek bejáratnál való szűrését. Szükség esetén 60 ágyat tudunk biztosítani a koronavírusos betegek számára, bár nagyon reméljük, hogy járásunk magas átoltottságának köszönhetően az év eleji áldatlan helyzet már nem ismétlődik meg”

– tájékoztat.

B. Vida Júlia riportjának folytatását a ma7 portálon itt olvashatják el

Ezt már olvasta?

Címkék: kórház
Cookies