Back to top

A pályázati támogatásokról is döntött a megye

Publikálva: 2019, április 11 - 16:57
Nagyszombat megye képviselői szerdai ülésükön nem csak a kulturális intézmények igazgatói posztjainak betöltéséről döntöttek, hanem több fontos gazdasági kérdést is megtárgyaltak.
A pályázati támogatásokról is döntött a megye

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, három megyei fenntartású dunaszerdahelyi kulturális intézményben döntöttek az igazgató személyéről az elkövetkező 5 évre, megyei szinten 15 ilyen intézménybe kerestek igazgatót, két esetben nem volt sikeres jelölt, míg a további 13 vezető közül 7 már eddig is irányította az adott szervezetet, míg öt más pozícióban dolgozott ott.

„Az ülés legfontosabb ügye a kispályázatoknak elbírálása volt. A sportra, a kultúrára, az ifjúságpolitikára, az egészségügyi és szociálpolitikára, illetve a településekre idén 750 ezer eurót különített el a megye, ennek a szétosztására került ma sor a szakbizottság javaslata alapján” – mondta el Berényi József megyealelnök a ma7.sk portálnak. „Az MKP javaslatára nőtt először 360 ezerre és idén már 750 ezret tudunk szétosztani.” Hozzátette, hogy ebből nagyon sok Csemadok alapszervezet, polgári társulás vagy nyugdíjas klub kap támogatást. A kultúra és a sport területén 500 és 1500 euró közötti összeggel támogatják a kérvényezőket. A szociális ügyek és az egészségügy területén 500 és 3000 euró között vannak a támogatási összegek, mert ezeken a területeken jóval kevesebb pályázat érkezett be.

Az ülés következő fontos döntése, hogy az útfelújításokra Nagyszombat megye tizenöt millió euró értékben kamatmentes hitelt vesz fel a kormánytól. Az eredeti elképzelése a Megyei Önkormányzatok Szövetségének, az SK8-nak az volt, hogy a kormány hozzon létre egy külön alapot az utak felújításának a támogatására, mert a megyei költségvetés erre nem elegendő. A kormány máshogy döntött, kamatmentes hitelt kínált fel a megyéknek. „Nagyszombat megye az elsők között igényelte ezt a hitelt, tizenöt millió felvételéről döntöttünk most, amely a közutak felújítására használunk fel.” Berényi elmondta, hogy a megyei költségvetésben jóváhagyott ötmillióval együtt így most már húszmillió euró áll a megye rendelkezésére ezen a területen. „Ebből már jelentősebb útszakaszokat lehet felújítani a megye területén belül. Valószínűleg több év leforgása alatt valósul ez meg, de a részletekről a későbbiekben fog dönteni a megye.”

Forrás: ma7.sk, trnava-vuc.sk

Ezt már olvasta?

Cookies