Back to top

Paleoart – a 90 000 éves utazás

Publikálva: 2017, március 4 - 18:23
Paleoart címmel mutatták be Róbert (Viktor) Němeček képzőművésznek az újkőkorszak (paleolitikum) falfestményeit idéző alkotásait. A Nagyszombati Kerületi Önkormányzat és a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum közös szervezésében zajló megnyitó a múzeum kiállítócsarnokában március 2-án volt.
Paleoart – a 90 000 éves utazás

Az eseményen részt vett Berényi József, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke, Nagy László, a Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Ľubica Malá, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat kulturális osztályának igazgatója, Karaffa Attila, Dunaszerdahely város kuturális bizottságának elnöke, Kvarda József, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat képviselője, Vladimír Krupa, a pőstyéni Balneológiai Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora, Zsigmond Tibor, a Csallóközi Múzeum igazgatója, Juraj Štaffa, a Róbert Němečekről készült Viktor című könyv szerzője, valamint Jana Hubinská színésznő.

Tibor Mikus Nagyszombat megyei elnök szavait Berényi József tolmácsolta, melyben kiemelte Róbert Němeček meggyőző erejű és erőteljes művészetét, annak mély és élettel teli világát. Mind ő, mind Berényi további sok erőt és egészséget, alkotókedvet kívánt a művésznek.

Vladimír Krupa, a kiállítás kurátora szerint Němeček az újkőkorszaki falfestményeket saját alkotói síkján át olajfestményekké transzformálja, beemeli mai művészetébe. Mikor az egykori falfestményeket így egybegyűjti és a saját látásmódján keresztül szemlélteti a nézővel, akkor elénk tárja a hajdan élt vadászokat, állatokat, s az akkori falfestő művészek színvilágát, technikáját, s regionálisuk külböbözőségének rendkívül széles skáláját is.

Művészettörténeti szempontból is érdekes mindez, hiszen bemutatja a paleolit kori ember művészi kifejeződését, világhoz való viszonyát, s teszi mindezt óriási területeket bejárva, felkeresve Szíriát, Agériát, Egyiptomot, Franciaországot vagy épp Ausztráliát. A kiállítás így egyfajta kirándulásnak is tekinthető térben és időben egyaránt.  

Az ünnepi est alkalbából felavatták a Viktor című, Róbert Němečeket bemutató kötetet is, amelyről szerkesztője és összeállítója, Juraj Štaffa szólt a közönséghez, elmondva, ez az első része a nagyszombat megyei jubiláló művészeket bemutató sorozatnak.

Ezt követően Berényi József, Zsigmond Tibor és Ľubica Malá sóval, paprikával és borssal avatták fel a könyvet – sóval, mert a kultúra az élet sója, paprikával, mert néha csípős a művészet is, és borssal, mert a művészet az élet sava-borsa...

Az estet Jana Hubinská színésznő dalbetétei tették meghitté.

A tárlat április 29-ig tekinthető meg.

Az est képgalériája itt tekinthető meg.

Ezt már olvasta?