Jelenlegi hely

Palackprés a Vámbéryben

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, november 20 - 08:37 | Oktatás
A Vámbéry Ármin Alapiskola falaira a környezettudatosságra nevelés jegyében a szülői szövetség kezdeményezésével palackprések kerültek. Az iskola profiljában kiemelkedő helyen szerepel a szelektív hulladékgyűjtés, a folyosókon a diákok a megfelelő szemetesbe dobhatják ki a hulladékot, valamint az évente kétszeri papírgyűjtés is e nemes célt szolgálja.
Palackprés a Vámbéryben

„Néhány éve, amióta a Vámbéry Ármin AIapiskola szülői szövetségének elnöke vagyok szülőtársaimmal mindig arra törekedtünk, hogy olyan programokkal, ötletekkel, javaslatokkal segítsük az iskolát, amelyek nem csak az iskolán belül példaértékűek, hanem akár a város, akár a régió többi iskolája számára is az. Egy kedves ismerősömtől, ajándékba kaptam néhány hónapja egy palackprést, amely napi használati cikk lett a konyhámban. Ahogy egyszer készítettem a fiamnak a napi üdítőjét egy palackba, megkérdeztem tőle, mi is a sorsa a palacknak az iskolában, ha megüresedett. S ekkor bevillant az ötlet, hogy az iskolában épp úgy hasznos lehetne, ha a gyerekek össze tudnák préselni és így gyűjteni elhasznált palackjaikat” – fejtette ki Horváth Zoltán, a szülői szövetség elnöke.

A palackprés használata ösztönzi a tanulókat a cselekvésre, újrahasznosításra. A különböző italok és folyékony élelmiszerek csomagolására használatos palackokat a kiürítés után csak a szemétbe tudjuk kidobni. A kiürült palackok térfogatuk miatt nagy helyet foglalnak el a szemetesben, ha összezsugorítjuk a palackokat, akkor nem dobunk ki levegőt a kukába. Kevesebb térfogatú szemetet termelve óvjuk a természetet is. A palackprés igazi előnye, hogy körülbelül ötödére zsugorítja össze a palackokat, jelentős erőkifejtés nélkül, illetve könnyebbé teszi a palackok tárolását. A gyerekek tapasztalják, használják ezeket az eszközöket, a jó példa megmarad emlékezetükben. 

„Bízom benne, hogy sok gyerek fogja majd mondani a szüleinek, hogy otthon is préselhesse, préseljék a palackokat, hozzátéve egy picit környezetünk megóvásához” – tette hozzá a szülői szövetség elnöke.

Ha odafigyelünk és törődünk a természettel, akkor máris sokkal tisztább és élhetőbb lesz a bolygónk!