Back to top

Őszi írófesztivál januárban – átadták az SZMÍT díjait

Publikálva: 2022, január 31 - 21:19
Az SZMÍT, azaz a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának XVI. Írófesztiválját tartották meg január 28-án, ahol a járványhelyzet miatt ismét csak szűk körben találkozhattak az alkotó művészek, hogy átvehessék a 2020-as év elmaradt díjait, így a Talamon-, a Forbáth- és a Turczel-díjakat, valamint a 2021-es Arany Opus Díját, illetve az ugyancsak 2021-es Talamon-, Forbáth-, Simkó- és Turczel-díjakat is.
Őszi írófesztivál januárban – átadták az SZMÍT díjait

A koronavírusnak sikerült a január végi írórendezvényről elriasztani a az érdeklődőket, így valóban családias hangulatban telt a díjak átadása – sok idősebb író, költő nem is tudott megjelenni a rendezvényen. 

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága Arany Opus Díj címmel minden évben meghirdeti szépirodalmi pályázatát a szlovákiai magyar szerzők számára. A pályázat az SZMÍT által több éven keresztül meghirdetett az „Év Irodalmi Alkotása Pályázat” folytatása, s a pályázat címének a megváltoztatásával a díj és az SZMÍT által alapított Opus irodalmi folyóirat egymásra utaltságát szeretnék erősíteni, jelzeték a szervezők. A zsűri véleményét Jancsó Péter, az SZMÍT ügyvezető elnöke, az Opus folyóirat főszerkesztője és az Arany Opus zsűrijének egyik tagja foglalta össze, aki Z. Németh István és Kövesdi Károly nézeteit is tolmácsolta.

Őt Ollé Erik, a Komáromi Jókai Színház színművésze követte, aki részleteket olvasott fel a díjnyertes pályaművekből.

A 2020-as év Talamon-díjasa a tehetséges elbeszélő, Hogya György, míg a Forbáth-díjé Z. Németh István költő tudhatta magáénak. A Turczel-díjat pedig kiemelkedő etnológiai munkássága elismeréseként 2020-ban L. Juhász Ilonának, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja tudományos munkatársának ítélte oda az SZMÍT. 

A 2021-es évben Tejfehér köd c. novellájáért Talamon-díjban részesült Z. Németh István. A Forbáth-díjat Balázs F. Attila kapta, míg Csóka Ferenc Simkó-díjban részesült.

A Turczel-díjat a tavalyi évben a „jelenlét embere” Tóth László kapta meg.

Az estet Reczai Lilla, az írótársaság titkára konferálta, valamint fellépett Bertók István, a Black and White zenekar előadója. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies