Back to top

Összesen 378 gyermeket írattak be a dunaszerdahelyi alapiskolákba

Publikálva: 2019, június 6 - 08:00
Dunaszerdahely hat alapiskolájába 378 gyermeket írattak be áprilisban a 2019/20-as tanévre, ebből 224 tanulót magyar iskolába.
Összesen 378 gyermeket írattak be a dunaszerdahelyi alapiskolákba

Ünnepélyes beíratási rendezvényt a Kodály Zoltán Alapiskolában, valamint a Smetana ligeti alapiskolában tartottak. A magyar tanítási nyelvű Kodály Zoltán Alapiskolába a következő tanévre 40 gyermeket írattak be, ami a 2018-as évhez képest növekedést jelent. Az iskola két első osztály nyitását tervezi, megfelelő érdeklődés esetén pedig nulladik osztály is indul.

Smetana ligeti alapiskolában évről évre emelkedik a beíratott elsősök száma. A szlovák tanítási nyelvű iskolába 56 leendő elsőst írattak be, ezek közül viszont többen halasztást kértek. Az iskola vezetése két első osztállyal számol. Az elsősök száma azonban még tovább emelkedhet, mivel több szülő jelezte, hogy nyáron költöznek Dunaszerdahelyre vagy a környező falvakba. Az oktatási intézményben így akár a harmadik első osztály megnyitása is elképzelhető.

A magyar alapiskolák közül a legtöbb gyereket a Szabó Gyula Alapiskolába íratták be. A beíratott gyerekek száma 91, ez a tavalyihoz képest enyhe csökkenést jelent. Az iskola kapacitása azonban többet már nem bír el. Az oktatási intézmény épületében szeptemberben három első osztályt nyitnak 22-es diáklétszámmal. A kihelyezett osztályban egyelőre 9 gyerek van. Ide 3-4 tanulót még fel tudnak venni.

Vámbéry Ármin Alapiskola hat éve teljes kapacitással működik. A következő tanévben is három első osztályt nyitnak a magyar tanítási nyelvű oktatási intézményben, és mindháromban telt ház lesz. A beíratott gyerekek száma 78.

A dunaszerdahelyi alapiskolák közül a legtöbb leendő elsőst a Jilemnický utcai szlovák tannyelvű alapiskolába íratták a szülők.  Az adatok szerint 98 elsős kezdi meg tanulmányait ebben az iskolában. Egyelőre 8-an kértek halasztást. Az oktatási intézmény vezetése az előző évekhez hasonlóan három osztályt nyit, férőhely hiányában nem tudnak többet.

Szent János Egyházi Alapiskolában szeptemberben 15 elsős gyermek ülhet be az iskolapadba. A magyar tannyelvű oktatási intézmény vezetése további gyermekekkel is számol, azonban a húszas osztálylétszámot nem szeretnék átlépni. Az iskolában hagyományosan egy első osztályt nyitnak.

Forrás: dunstreda.sk

Ezt már olvasta?

Cookies