Back to top

Országos Covid–19 tesztelés Dunaszerdahelyen – hírfolyamunk

Publikálva: 2020, november 1 - 08:16
A hétvégi, október 30–november 1. közötti országos Covid–19 tesztelés dunaszerdahelyi aktuális információi hírfolyamunkban!
Országos Covid–19 tesztelés Dunaszerdahelyen – hírfolyamunk

Olvasóink itt küldhetnek információkat arról, mit tapasztalnak, fotókat pedig itt küldhetnek a számunkra.

Emellett a lakosok a covds.sk oldalon tudják folyamatosan jelezni az érdeklődők számára, hogy éppen mennyien tartózkodnak egy-egy mintavételi helyszínen! 


VASÁRNAP

22,59 |  Megérkezett a végeredmény. Ma 3741 lakost sikerült letesztelni, ebből 40 személy lett pozitív. A hétvége végeredménye eszerint a következőképpen alakult: 12 296 tesztelésből 114 pozitív.

20,55 | Lassan lezárul a hétvégi tesztelés – az összesítés után igyekszünk minél előbb közzétenni a mai számokat is. Az önkormányzat ezúton is tisztelettel köszöni a csapatok áldozatkész munkáját és segítségét, illetve a lakosságnak a türelmet, amelyet a hétvége során tanúsítottak! 

19,00 | Teljes a csend – és tegyük hozzá, az érdektelenség. Két autó áll a Thermalpark parkolójában, kevesen vannak, azok is bent, Sikabonyban. A további tesztelőpontok környékén szinte embert sem látni. Pedig még estig érdemes lenne azoknak is elmennie tesztelni, akik vagy megijedtek a tegnapi tömegtől vagy egyszerűen csak vonakodnak a vizsgálattól. Szerkesztőségünk tagjai is átestek rajta – valóban nem fájdalmas, inkább „csiklandozó”, tüsszentésre ingerlő érzés csupán az orrban. Egyik, a közösségi hálón hozzászóló hölgy arra mutatott rá, milyen jó döntés volt, hogy nem álltak be szombaton a tömött sorokba várakozni: „Jó döntés, hogy ma mentünk. Abszolút fertőzésmentes volt minden. Csak a saját családom volt ott. Most még akár 65+ is tesztelhetik magukat. Nincs várakozás, szabad a pálya.” Sokan köszönetüket és hálájukat fejezték ki a tesztelést végző csapatoknak, mindenkinek, aki részese volt a hétvégi szolgálatnak. Valóban igaz, minden elismerésünk az övék!

16,45 | Egyik mintavételi helyszínen sincs sor, akik érkeznek, azokat gyorsan tesztelik a csapatok. Egészen 22,00 óraig nyitva lesznek a helyszínek!

15,22 | Teljes csend a városban, üresek a tesztelőhelyek, várják az embereket.

13,53 | A vasárnap déli statisztika: Dunaszerdahelyen ma reggel 7 és 12 óra között mindösszesen 2431 lakos ment el koronavírus-tesztelésre, amelyből 16 személy lett povitív. A mintavételi pontok folyamatosan várják azokat, akik még nem mentek el a tesztelésre – jó tudni, hogy a várakozási idő szinte a minimumra csökkent le! 

13,31 | Éppen az utolsó autóst tesztelik a fürdő melletti parkolóban, a mintavételi helyszínen. Ha valaki még nem teszteltetett, és oda készül, indulhat!

12,39 | Még tart az ebédszünet, valamint a tesztelési helyszínek fertőtlenítése. Ma is a GastroDS jóvoltából jutottak ebédhez a tesztelési pontokon dolgozók. (Nagy Gyula felvételei)

11,42 | Rövidesen, 12,00 órától 13,00 óráig kezdődik az ebédszünet és a helyiségek fertőtlenítése az egyes tesztelő csapatok számára. Aki útnak indulna, ezt is vegye figyelembe!

11,01 | A Szabó Gyula Alapiskolában ma 215 személyt teszteltek és két esetben volt pozitív az eredmény. Elsősorban dunaszerdahelyi és hodosi lakosok jönnek ide teszteltetni.

10,57 | Ismét csak azt erősítik meg számunkra, hogy a legtöbb tesztelési ponton csak néhány ember várakozik, így aki nem volt még magát leteszteltetni, nyugodtan menjen, most lehetősége lesz gyorsan túljutni a mintavételen. Sok helyen nincs is várakozási idő – hűlt helye a tegnapi masszív soroknak. Úgy látszik, szombaton mindenki az elsők között szeretett volna lenni, aztán pedig látva a sorokat, inkább várakoztak több órán keresztül, nem kerestek másik tesztelési pontot vagy tették át másnapra a Covid-szűrésüket. 

10,20 | Szombaton országosan 2 581 113 embert teszteltek le és közülük 25850 esetben lett az eredmény pozitív.

10,00 | Aki tesztelni szeretne menni, most tegye meg, szinte az összes helyszínen kevesen vannak – kivételt képez jelen pillanatban is azonban a Jilemnický utcai mintavételi pont és a Sikabonyi Közösségi Ház. Ezeken a helyszíneken többet kell várakozni.

9,44 | Tegnaphoz képest sokkalta kevesebben vannak szinte a legtöbb helyszínen, így most például az autós tesztelésen is a Thermálpark melletti parkolóban. Aki indulna, elnézhet oda is, de a legtöbb pontról az az információnk, hogy kevesen várakoznak, és aránylag gyorsan, illetve szakszerűen zajlik a tesztelés, a mintavételt végző személyzet munkájának köszönhetően. 

9,30 | Jelenleg sor a Sikabonyi Közösségi háznál, és a sokat emlegetett Jilemnický utcai 15. számú mintavételi pontnál van. Érdemes most per pillanat más helyeket megcélozni, ugyanis a többi tesztelési helyszínen radikálisan kevesebben várakoznak. Aki teheti, ne álljon be a hosszú sorokba, hanem informálódjon, járja körbe az elérhető helyszíneket, és oda menjen, ahol nincs sokaság! Épp jelzik, hogy Ollétejedben nincs az épületen kívüli várakozó!

9,07 | Úgy látszik, a vasárnap könnyebben indult, főleg ami a várakozási időt illeti. A csapatok mindenhol ügyesen és gyorsan dolgoznak, a legtöbb helyen nem kell olyan sokat várni már, mint a szombat reggei rohamnál. Legtöbb várakozási időt a Jilemnický utcai 15. számú mintavételi pontnál jelentik, aki teheti ne oda, hanem más, szabad tesztelési helyre menjen. Most jelentik, hogy a Thermálpak melletti tesztelőhelynél kevés autó van, a várakozási idő ott kevesebb, mint egy óra.

8,11 | Jelen pillanatokban a Jilemnický utcai 15. számú mintavételi pontnál várakoznak a legtöbben. Érdemes tehát onnan máshová is akár átmenni, hiszen több más mintavételi állomáson nincsenek még tömött sorok. Kevesebben vannak például a Kodály iskolánál, a Szabó Gyula utcai iskolánál vagy a Vidékfejlesztési Szakközépiskolánál is – érdemes tehát körbejárni a helyszíneket, és oda menni, ahol kevesebben vannak

7,59 | A Dunaszerdahelyi járásban szombaton 65 359 tesztet vettek le, ebből 605 volt pozitív.

7,52 | A Csaplár Benedek VMK-nál is kevesebben várakoznak a reggeli órákban, mint tegnap.

7,40 | A Kodály Zoltán Alapiskolánál lévő mintavételi helyről viszonylagos nyugodt állapotot jelentettek.

7,22 | Azok, akik esetleg a város helyett a környékbeli községekben próbálnak szerencsét, jelezzük, Nemeshodos község közösségi oldalán 50 perccel ezelőtt a következőket írta: „Sajnos a teszteket meg most sem kaptuk meg, így nem tudjuk ma elkezdeni a tesztelést.”

7,20 | Úgy tűnik, a köztársasági elnök szavai ellenére nem változik a kijárási korlátozás szabálya. Igor Matovič hangsúlyozta, csalódott Zuzana Čaputová pénteki megnyilatkozása miatt, szerinte a szombati részvétel válasz az államfő felvetésére. A kormányfő nem gondolkodik a kijárási korlátozások feloldásán, ahogy az államfő tegnapelőtt javasolta.

7,12 | A vasárnap minden helyszínen láthatóan nyugodtabb, mint a szombati, aki még nem ment teszteltetni és szeretne, talán megfelelőnek tűnik az idő.

7,10 | FONTOS INFORMÁCIÓ! Az ollétejedi mintavételi hely ma is működik, a Karcsai úti a helyi közösségi központban viszont nem.

7,06 | Kövesse Facebook-oldalunkat is, ahol folyamatos friss képek jelennek meg az egyes mintavételi helyekről.

7,00 | Elindult az országos tesztelés második napja. Az első nap alatt Dunaszerdahelyen 8555 tesztet végeztek el, ebből 74 lett pozitív. Az országos adatok 10 óra körül kerülhetnek nyilvánosságra, ekkora ígérték a kormányfő sajtóját. Az biztosra vehető, hogy jóval egy millió felett volt az adatl, a fertőzöttek száma pedig egy százalék körül mozoghat. Az esti nyilatkozatok alapján a második, jövő heti tesztelés kapcsán is eltérő vélemények láttak napvilágot. Igor Matovič abból indul ki, hogy mindenhol megrendezik a tesztelés második körét. Elképzelhető azonban, hogy a legjobb számokat produkáló járásokban mégis elmarad a tesztelés.

6,40 | Az alapiskolákban kialakított mintavételi helyeken viszonylag kevés a várakozó, de számuk folyamatosan növekszik, a Csaplár Benedek VMK előtt is alakul a sor.

6,20 | Nagyságrendileg 40 autó várakozott a Thermalpark előtt, ahol az autós tesztelés zajlik majd.

6,01 | Immáron novembert írunk, államünnep is van, de a tesztelés 7 órától folytatódik.

SZOMBAT

22,57 | Dunaszerdahely, szombati eredmény: 8555 tesztből csak 74 pozitív!

21,47 | A Thermalparkos mintavételi helyen 656 tesztet végeztek el a mai napon, amelyből 6 lett pozitív. A folyamatos munka ellenére itt hatalmas volt az érdeklődés, így a várakozási idő is jelentősebb volt.

20,47 | Alig több, mint fél óra múlva lehet a tesztelési pontokon az utolsó mintavételt megejteni – onnantól kezdve még azok kiértékeléseivel éppen befejeződik a szombati Covid-szűrés első dunaszerdahelyi napja is. Az összesítések után reményeink szerint megkapjuk az adatokat, amivel ha módunkban áll, még ma éjjel jelentkezünk. 

19,00 | Megjelentek az első országos részvételi adatok. Ma délig 828 518 személyt teszteltek le, amelyből kevesebb mint egy százalék, vagyis nem egész 8 ezer embernél mutatták ki a vírus jelenlétét. Rögtön megjelentek azon információk, miszerint nem feltétlenül biztos, hogy a jövő héten is az egész országban tesztelnek majd, de erről a központi válságstáb hétfőn dönthet.

18,30 | Telített a 15. számú mintavételi hely (Jilemnický utca 204/11) – innen érdemes átmenni vagy az Észak-2-es mintavételi ponthoz (Alapiskola, Smetana liget), ott értesüléseink szerint csak másfél órás a várakozási idő, vagy az Építészeti Szakközépiskolához (Szabó Gyula utca). A tervezettel ellentétben holnap is működni fog az ollétejedi mintavételi helyszín! 

18,07 | Ollétejedben jelenleg 2–2,5 óra a várakozási idő. Helyszíni jelentés szerint űgy tűnik, hogy a hosszabb sor miatt a 15. számú mintavételi helyen, a Jilemnický utcai iskolánál nem fognak tudni ma már mindenkit letesztelni.  

17,50 | A Thermálpark melletti autós tesztelés annyira telített, hogy 17.30 körül már le kellett zárni a Hotel Legend magasságában a befelé menő forgalmat. Ma estig ugyanis már csak a nagy parkolóban kígyózó kocsisor várakozóit tudják letesztelni a számítások szerint. Az azóta odaérkezőket már visszafordítják, de a nagy parkolóban várakozókat le tudják ma még tesztelni.  

16,50 | Egyelőre még a legtöbb helyen hosszabb sorokban várakoznak az emberek. Körülbelül annyian, amennyivel éppen végezhetnek estig a teszteléseken – 21,30-kor lesz az utolsó mintavétel ugyanis, hogy érkezzenek 22,00 óráig. Vannak, akik már haza is mennek, kiszámolva, hogy rájuk ma nem kerülhet sor. De legtöbben még várakoznak. Ha valaki még most, vagy estére szeretne elindulni, mindenképpen próbáljon körülnézni, hol vannak a legkevesebben – vagy eleve inkább holnapra tervezzen.

15,45 | Lassan haladnak a sorok, mindenütt folyamatos és intenzív az érdeklődés a tesztelés iránt, de sajnos sokan várakoznak órák óta. Vannak, akik eleve nem merik otthagyni a helyüket, ha már több órát is várakoztak, hogy az ne menjen kárba. A vállalkozó szelleműek azonban körbejárnak, és megkeresik azt a mintavételi helyszínt, ahol éppen valamivel kevesebben vannak és oda sorakoznak be. Sokadszorra, de ismét felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy kövessék a covds.sk oldalon a sorok hosszának változását, illetve ha megtehetik, eleve nézzenek körbe több helyen a városban. 

14,30 | Egyik olvasónk most küldte az információt, miszerint már 5 órája várakoznak a városi művelődési központ előtt. Sikabonyból 3 órát írtak, de több környező faluban is ez a helyzet. Ráadásul egyes településeken már nem is veszik be, csak az ottani lakosokat. Kisudvarnokból például elküldték a máshonnan érkezőket, Nagyabonyban 3, míg Somorján 5 óra a várakozás bizonyos teszthelyeken. Érdemes megnézni a covds.sk webhelyen, hová érdemes menni!

13,57 | Sajnos van olyan tesztelési helyszín, ahol a reggel kialakult nagy sor miatt csak rendkívül lassan jutnak be az emberek – néhol több mint 2–3 órára duzzadt a várakozási idő, sőt volt ahol ettől is többet voltak kénytelenek a mintavételre várni. Maga a tesztelés folyamatosan zajlik, fennakadások nincsenek, s az elmondottak szerint az adatok rögzítését követően 15–20 perc alatt megvan a teszt és annak eredménye is.

13,40 | A Thermalpark előtti parkolóban hatalmas sor alakult ki, amelyről már többször videóban is beszámoltunk közösségi oldalunkon. A délelőtt során 211 személyt teszteltek le, 3 esetben mutatott a teszt pozitív eredményt. Fiatalok és idősek egyaránt részt vesznek a tesztelésen itt is, de vannak más községekből érkezők, sőt külföldi – angol, vietnami, kínai, koreai – állampolgárok is.

13,24 | A 7. mintavételi helyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban a délelőtt során 193 személyt tesztelnek le, s ami örömteli, köztük nem volt olyan, akinek pozitív eredményt mutatott volna a teszt. Az országos tesztelés első órái itt nyugodtan teltek, érkeztek idősebbek is, gyermekek kisebb számban, s a szünetben is hosszú sor várt még az ebéd utáni folytatásra.

13,04 | Ollétejedben nagyon sokan vannak, hosszú sor várakozik a kultúrház előtt, ahol eddig összesen 120 személyt sikerült letesztelni – ebből 18 volt csupán ollétejedi lakos. A többiek vagy Dunaszerdahelyről, vagy más településről érkeztek, így például szenci, de egészen messziről jött személy is megfordult a tesztelésen. Kevés gyermeket teszteltek, de voltak idősebbek is – a 120 letesztelt személy mindegyike negatív volt, nem találtak tehát eddig ott koronavírusos lakost.

12,56 | Valaki névtelen üzenetet küldött portálunknak, miszerint szégyellje magát az ország és a város, hogy nem kapnak ebédet a csapatok. Sajnos itt is látszik, hogy mennyi hamis információ terjeng, hiszen az étkezést biztosítását, a csapatok ellátását épp a város ajánlotta fel, és a Gastro DS-en keresztül rendben ki is szállította minden tesztelési pontra. Köszönjük a Gastrósok munkáját!

12,45 | Lassan befejeződik az ebédszünet a tesztelési pontokon. Az ebédet a csapatok számára a város biztosította a Gastro DS-en keresztül:

 

12,29 | Egyik olvasónk rövid tudósítása a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központi mintavételi helyszínről, már a tesztelés után: „Férjem 5:58-körül ért oda, 3. volt, de utána gyorsan kialakult a hosszú sor. 7.15-kor végzett. Én 7:30 körül értem oda, s 11.30 körül végeztem (4 óra összesen!). Ott is jól fel kell öltözni (télikabátba), mert a kultúrház előtti területen nagyon huzatos. 2,5 óra várakozás után a hőérzet (13 fok helyett) inkább olyan 6 fok körüli volt.”

12,22 | A Vámbéry Alapiskolánál lévő mintavételi ponton délelőtt 229 személyt teszteltek le, ebből 3 pozitív eset volt. Érkeztek 10 év alatti gyerekek, valamint 65 év feletti felnőttek is. Jelenleg ebéd- és pihenőidőt tartanak a csapatok.

11,45 | Bár csapatfüggő, meg nem erősített információk szerint Dunaszerdahelyen az egyes tesztvételi pontokon 30–40 főt szűrnek óránként. Városunkban reggel 7,00 óra óta – néhol már 5 órakor beálltak a sorba! – folyamatosan érkeznek a lakosok a Covid-tesztelésre. 12,00 órától ebédszünet, a védőfelszerelésben szolgálatot teljesítő csapatok pihenőideje lesz, s csak 13,00 órától folytatódik a tesztelés, egészen este 22,00 óráig!

11,20 | Rövidesen, vagyis 12,00 órától egységesen megkezdődik a csapatok ebédideje és a helyiségek fertőtlenítése – mindez pedig egészen 13,00 óráig tart. Addig leállítják a teszteléseket – aki még nem indult volna el, inkább csak délután keljen útra! A csapatok ellátását a Gastro DS-en keresztül a város biztosítja. 

10,30 | Aki most indulna el a tesztelésre, mindenképpen nézze meg itt: covds.sk, hogy melyik mintavételi pontnál vannak éppen a legkevesebben, és ne felejtsen el melegen felöltözni. Számoljon azzal is, hogy jelenleg a várakozási idő legkevesebb 2 óra körüli...

10.00 | Jelen pillanatban talán a Perfects épületénél vannak kevesebben a tesztelésre várók. A reggeli rohamban összességében nézve mintegy 2-3 órás várakozási idővel kellett számolni – maga az adminisztráció, illetve a tesztelés és annak kiértékelése 15-20 perc alatt lezajlott. Akik babakocsival vagy tolószékkel érkeznek, előnyt kapnak a tesztelésnél, szólniuk kell a bejáratnál lévő rendőrnek vagy katonának.

9.43 | Kérnek mindenkit, hogy melegen öltözzenek fel, ha tesztelésre indulnak! Egyik közösségi bejegyzésben a következőt írják: „Szabó Gyula alapiskolában a tesztelés az én tapasztalataim szerint jól szervezett, folyamatos. Persze a sorban akadnak emberek, akik bár bevállalták a tesztelést, mégis morcognak. Egy kabátban, vékony sportcipőben fáznak.”

9.35 | Sokan a fürdő parkolójában lévő autós tesztelés megoldását választották – itt szinte teljesen bedugult a Bősi út. Nagyon sokan várakoznak, egyes visszajelzések szerint itt többórás (!) várakozási idővel számoljanak. Érdemes más tesztelési pontot választani! 

9.10 | A Dunaszerdahely környéki településeken is nagy az érdeklődés a tesztelés iránt, mindenhol sorok várakoznak. Több helyszínen kinn tesztelnek. Városunkban folyamatosan halad a tesztelés, nincsenek incidensek, az emberek csendesen és fegyelmezetten várakoznak.

8.44 | Az összes dunaszerdahelyi mintavételi helyszínen megfelelő számú egészségügyi alkalmazottal kezdődött a szombat reggeli tesztelés. Rendben megérkezett a kezdésre minden csapat, a sorok folyamatosan haladnak mindenhol. Az adminisztrációs procedúra átlagosan 3-5 percet vesz igénybe. A teljes kiértéklés 15-20 perc.

Nagy Gyula felvételei a reggeli indulásról:

8,03 | Folyamatosan zajlik a tesztelés Dunaszerdahelyen. A visszajelzések szerint a legtöbb helyen sokat kell majd várakozni. A pillanatnyi helyzetet itt tudják megtekinteni!

7,28 | Kérnek mindenkit, hogy a hosszabb várakozás miatt öltözzenek melegen, rétegesen. Az összes városi mintavételi ponton sorokban, csendesen várakoznak az emberek, a sor halad. Volt olyan helyszín, amelyik látva a nagyobb tömeget, valamivel korábban kinyitott. 

7,22 | Visszajelzések szerint jelen pillanatban az 1. számú mintavételi helyen (Alapiskola, Smetana liget 286/9) nincs sor. 

7,18 | „Beállt” a drive through autós mintavételi helyszín – a város felöl a kocsisor e pillanatokban épp a Lidl üzleténél tart... Kocsisor várakozik a felüljárón, mégig a Thermal bejáratáig.

7,00 | Dunaszerdahely összes mintavételi pontján megkezdődtek a tesztelések. Minden egyes helyszínen hosszabb sorban várják az emberek, hogy letesztelhessék magukat. Több korosztályt látni a tesztelők között, van, ahol gyerekeket is.

6,48 | Szinte az összes mintavételi helyszínen hosszú sorok alakultak ki, már a tesztelés megkezése előtt.

6,40 | Már a bősi úton várakoznak a kocsik az autós tesztelésre. Telített a Thermálpark melletti mintavételi pont is.

6,38 | Jelenleg is több mintavételi helyszínen sokan várakoznak az emberek.

A Covid–19 Dunaszerdahely Facebook-csoport egyik tagja megosztotta a többiekkel a teszteléssel kapcsolatos élményét:

„Igen, ez érdekesen hangzik, de tényleg így van, pontosan 8 perc alatt lett meg az eredmény és kaptam "certifikátot" is.

A mintavételről annyit, hogy aki azt állítja, hogy ez fáj, az nagyon kényes. Igaz, furcsa érzés, hogy fent érzed a nagyon vékony, hajlékony pálcikát, mert ott összeszűkül az orrüreg és nincs már bőr, csak a nyálkahártya és azzal érintkezik (legalábbis én így képzeltem el, hogy ez történt), de a furcsánál nem rosszabb érzés, a fájdalomtól jó messze van. Valaki írta, hogy olyan, mintha tüsszenteni akarnál de nem sikerül, igen hasonló.”

Itt gyűjtöttük össze az egyes mintavételi helyszíneket, illetve fotókkal illusztrálva azok BEJÁRATAIT

Az országos teszteléssel kapcsolatos további híreink itt olvashatók!

Ezt már olvasta?

Cookies