Jelenlegi hely

Örökségeink, értékeink nélkül nincs világ – Kezdetét vette a IX. Keresztyén Balázs Olvasótábor Beregszászban

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, augusztus 13 - 07:21 | Testvérvárosi hírek
A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nyári táborainak sorát a Keresztyén Balázs Olvasótáborral zárja. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett eseményt augusztus 12-17. között tartják a Rákóczi Főiskolán.
Örökségeink, értékeink nélkül nincs világ – Kezdetét vette a IX. Keresztyén Balázs Olvasótábor Beregszászban

A résztvevő gyerekeket Kudlotyák Krisztina, a tábor vezetője köszöntötte. Beszédében kitért az együtt olvasás, együtt gondolkodás fontosságára. Felelevenítette Keresztyén Balázs alakját. A tábor névadója Kárpátaljai származású pedagógus volt, aki vidékünk mondáinak összegyűjtésével irodalmi közéletünket gyarapította. „Az olvasás meghatározza az embert. Mindegy, hogy papíruszról, könyvből vagy okostelefonról olvasunk, ez a tevékenység az információszerzés egyik alapja” - hangsúlyozta Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola rektorasszonya.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egy meghatározott téma köré szerveződnek az alkalmakon elhangzott előadások, játékok, feladatok. A hét körbejárandó témája az örökség. A tábor programjai között az irodalmon túl néphagyományi tevékenységek is megjelennek. Már az első nap Szabó Éva előadótól a hungarikumokról hallhatnak bővebb információkat a gyerekek. Kedden Benébe látogatnak el a résztvevők, ahol a lekvárkészítés folyamatait tekinthetik meg. Szerdán tanulságos előadásokat hallhatnak többek között Kötél Emőkétől, Pallagi Mariannától, Tóth Jenőtől. Csütörtökön a Rákóczi-emlékév kapcsán a magyar kultúra emlékhelyeit látogatják majd sorra. Pénteken pedig szintén műhelymunka vár a kicsikre és nagyokra.

Kurmay Anita / karpatinfo.net

Címkék: Beregszász