Back to top

Önkéntesek teszik szebbé a kórházi napokat

Publikálva: 2018, december 7 - 10:16
Felolvassák az újságot, meghallgattják a panaszaikat, de társasjátékoznak is a dunaszerdahelyi kórház betegeivel az elkövetkező időszakban azon program keretén belül, amelyet csütörtökön mutattak be az intézményben.
Önkéntesek teszik szebbé a kórházi napokat

A Svet zdravia által működtetett kórházban önkéntesek fogják ugyanis segíteni a betegeknek a mindennapokat. A Szebb nap névre keresztelt programba tizedikként csatlakozott a dunaszerdahelyi intézmény, amelynek arca az ismert szlovákiai énekes, Tomáš Bezdeda lett. A december 6-i eseményen természetesen nem hiányzott a Mikulás sem, aki a gyermekeket és az idősebbeket is megakadályozta. Segítői pedig éppen az önkéntesek voltak csütörtökön.

Tatiana Kosťová, a program ötletgazdája és a Svet zdravia hálózaton belüli felelőse a médiának elmondta, sok fiatal és idős beteg érezheti magát egyedül a kórházban, ha rokonok vagy a szülők nem tudják látogatni, s a lelki állapot valamint a gyógyulás szempontjából is fontos, hogy a kezelések melletti időt hasznosan töltsék. Az önkéntes programmal pontosan ezt szeretnék segíteni, miközben pozitív energiát hoznak a kórházba, s a beteggel való törődés is továb fejlődik.

A hálózaton belüki program 2016-ban kezdődött Homonnán és Selmecbányán. "Az az idő, amelyet a betegnek a kórházban kell töltenie, a hozzá közelállók nélkül és egészségügyi gondokkal, minden ember számára nehéz, a fiatalok és idősek számára főként. Éppen ezért nagyon hálásak vagyunk az önkénteseknek, akik szabadidejük egy részét önzetlenül páciensek áldozzák fel. A kivizsgálások és gyógykezelés mellett a betegek pozitív gondolatokkal telhetnek el és hasznosan tölthetik az idejüket" - mondta el Bock Silvia, a kórház igazgatónője.

Dunaszerdahelyen eddig összesen 22 önkéntes esett át az iskolázáson, őket egy koordinátor segíti a kórházban, aki a kapcsolatot is tartja a helyi intézményekkel. Az önkéntesek tevékenysége lehet csak csendes jelenlét, beszélgetés, a pácies meghallgatása, közös séta, könyvolvasás, közös játék és akár ajándékokat is készíthet a kis páciensekkel a szülőknek. Emellett az ünnepi rendezvényeken is részt vesznek, mint a tegnapi Mikulás is volt.

Tomáš Bezdeda, aki a dunaszerdahelyi program arca lett elmondta: "Ha egy ember arcára mosolyt tudunk csalni, vagy enyhíteni tudjuk a fájdalmait, az már igazi segítség. Nem kell rögtön nagyravágyó terveket szőnni és hősnek lenni. Elegendő, ha a támogatásunk egyetlen ember számára segítséggel bír.

Az önkéntes ideális profilja:

  • legalább 17 éves,
  • jó egészségi állapot,
  • megfelelő mértékű önértékelés, empátia és türelem,
  • pozitív hangulat,
  • legalább hetente egy alkalommal 1-2 órás beteglátogatásra való hajlandóság.

Tavaly a hálózat öt városában működő programján belül 103 önkéntes 1170 órát töltött a betegekkel.

Ezt már olvasta?

Címkék: kórház