Jelenlegi hely

Októbertől rendőrök ellenőrzik, betartja-e a násznép a kötelező előírásokat

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, szeptember 17 - 06:30 | Közérdekű
Igor Matovič miniszterelnök ígéretéhez híven szerdán néhány enyhítést jelentett be, néhány területen ugyanakkor komoly szigorítások jöhetnek.
Októbertől rendőrök ellenőrzik, betartja-e a násznép a kötelező előírásokat

Matovič szerdai sajtótájékoztatóján elsők között az esküvőkre tért ki. Korábban, a járványügyi hatóságok október elsejétől harminc főben korlátozták a lakodalmak résztvevőinek számát, ez a szabályozás enyhül most.

Az új rendelkezés szerint Legfeljebb száz fő vehet részt majd a lakodalmakon, de az enyhítés mellé komoly szigorítás is jön.

A lakodalomnak helyszínt adó intézmény tulajdonosa ugyanis legkésőbb 48 órával a rendezvény előtt köteles azt jelenteni az illetékes, regionális közegészségügyi hatóságnak. Az étkezéseknél nem lesz szükség arcmaszkra, ahogy a fotózásnál sem, minden más esetben ugyanakkor igen.

A lakodalmakon rendszeresen megjelenhetnek majd a közegészségügyi hatóság, illetve a rendőrség munkatársai, a vörös régiókban ráadásul dupla büntetésre számíthatnak a szabályszegők, a büntetést nem a násznép, hanem a tulajdonos kapja majd. Legfeljebb húszezer eurót!

A százfős limit csak a násznépre vonatkozik, a személyzet, a zenekar, a fotós nem számolandó bele. A miniszterelnök szerint ez egy jó kompromisszum, a harmincfős limit abszurd volt szerinte.

A változások október elsejétől lépnek életbe.

A szalagavatók később...

A kormányfő szerint érdemes már most megfontolni, hogy a középiskolások szalagavatójukat a tavaszi hónapokra halasszák. A báli szezon, s ez már biztos, az idén elmarad. Csak esküvők, lakodalmak, halotti torok, illetve keresztelők tarthatóak majd meg, mert "ezeket nagyon nehéz lenne elhalasztani".

forrás: Ma7.sk

Címkék: koronavírus