Back to top

A nyugdíjprognózis tartalmazná a biztosított személy nyugdíjkorhatárát vagy nyugdíjba vonulásának várható idejét

Publikálva: 2022, október 31 - 07:25
Az ún. nyugdíjprognózis az érintett személy nyugdíjkorhatárát vagy feltételezett nyugdíjkorhatárát, a nyugdíjbiztosítással eltöltött (ledolgozott) éveket és azt fogja tartalmazni, mekkora nyugdíjra számíthat.
A nyugdíjprognózis tartalmazná a biztosított személy nyugdíjkorhatárát vagy nyugdíjba vonulásának várható idejét

A szociális minisztérium ezzel szeretné elérni, hogy az emberek jobban tisztában legyenek jövendő nyugdíjukkal. Először 2024. május 31-ig küldené ki a prognózist levél vagy elektronikus posta formájában. Ez derül ki abból a szociális törvényről szóló törvénymódosításról, amit véleményeztetésre nyújtottak be.

A nyugdíjprognózis tartalmazná a biztosított személy nyugdíjkorhatárát vagy nyugdíjba vonulásának várható idejét, a nyugdíjbiztosítással eltöltött időt és az öregségi, valamint a korkedvezményes nyugdíj várható összegét.

Ennek három „forgatókönyve” készülne. Az első lenne az alapnyugdíj, a második az optimista, a harmadik pedig a pesszimista előrejelzés. Ezek a nyugdíj összegére ható tényezők, gazdasági forgatókönyvek alapján lennének kiszámítva.

Az előrejelzésnek része lesz az alternatív öregségi nyugdíj és korkedvezményes nyugdíj, valamint az inflációnak a nyugdíjra gyakorolt hatása is.

Jelenleg csak II. és III. nyugdíjpillérből származó nyugdíjról kapunk rendszeres értesítést, az elsőről hiányos ismereteink vannak. Ezt még a minisztérium is beismeri. Az ún. svéd „narancssárga boríték” mintájára szeretnék rendszeresen tájékoztatni az embereket a várható öregségi juttatásukról. Ez egyébként a kormányprogramnak és a 2022-re szóló nemzeti reformprogramnak is része.

A szociális tárca célja fokozatosan integrálni az elérhető információkat valamennyi nyugdíjbiztosítótól és egységes nyugdíjelőrejelzést nyújtani.

Emiatt a jövőben lehet, hogy nem január végéig, hanem esetleg csak február vagy március végéig fogják kiküldeni a II. és III. pillér kimutatásait.

Tény és való, hogy mindenkinek fontos lenne, jó előre tudni, milyen nyugdíjra számíthat, hiszen akkor még módjában állhat befolyásolni annak végső összegét. Jobban fel lehet készülni azokra az évekre, például spórolással, befektetéssel, amikor az aktív jövedelem helyett már csak a nyugdíjból kell megélni.

ma7.sk/pravda.sk

Cookies