Back to top

Nyolcosztályos gimnázium indul a Vámbéry Ármin Gimnáziumban

Publikálva: 2024, február 20 - 13:52
Hét év szünet után a 2024/25-ös tanévben újraindul a nyolcosztályos gimnázium a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban. Az első tanévben egy osztály nyílik maximum 15 diákkal, jelentkezni pedig március 20-ig lehet.
Nyolcosztályos gimnázium indul a Vámbéry Ármin Gimnáziumban

Az alapiskolások a korábbiakkal ellentétben csak 5. osztály után jelentkezhetnek a nyolcosztályos gimnáziumba, mivel az alapiskolák már nem nyolc, hanem kilenc osztályosak. A jelentkezők magyar, szlovák és matematika írásbeli felvételit tesznek. Beszámítják majd a negyedikes év végi és az ötödikes félévi bizonyítványt, valamint a tanulmányi versenyeken elért eredményeket is.

A tanulókat a tervek szerint olyan pedagógusok tanítják majd, akik alapiskolás tapasztalatokkal is rendelkeznek.

„Teljes mértékben egy szerkezetváltó programot szeretnénk megvalósítani. Kis osztálylétszám mellett nagyon jó képességű diákokat nevelnénk elsősorban az önálló tanulásra. A nyolcéves képzés lényege végül is az értelmiségivé nevelés, illetve az elitképzés, tehát az egyetemekre és a főiskolákra való felkészítés”

– fogalmazott Valkai Anett igazgató. Az oktatási intézményben február 28-án 13 órától nyílt napot tartanak. Az iskola vezetősége arra kéri a nyolcosztályos gimnázium iránt érdeklődő szülőket, hogy lehetőség szerint gyermeküket is hozzák el erre az eseményre.

A Vámbéry Ármin Gimnázium egy tavaly őszi komplex tanfelügyeleti ellenőrzés során Szlovákia középiskolái közül az egyik legjobb minősítést kapta.

„A nyolcosztályos gimnázium költségeit Nagyszombat megye finanszírozza, ez mintegy évi 30 ezer eurót tesz ki. A járásban jelenleg Somorján működik nyolcosztályos gimnázium, oda inkább a Felső-Csallóközből járnak diákok.

A tervek között szerepel az is, a kisebbségi kormánybiztos közreműködésével törvénymódosítást érjenek el, hogy a nemzetiségi iskolák is tudjanak bilingvális képzést nyújtani, például magyar–angol vagy magyar–német tannyelvű gimnáziumként működhessenek. A megye a négyéves képzést is igyekszik színvonalasabbá tenni, szeretnénk például a kémia-szaktantermet felújítani” 

– jelezte Berényi József megyealelnök.

Bíró Éva

Ezt már olvasta?

Cookies