Back to top

Nincs elegendő tojás a piacon

Publikálva: 2017, november 12 - 10:27
Szlovákiában ezekben a napokban egyes helyeken már az sem ritka dolog, hogy a boltokat kell sorra járni azért, hogy tojáshoz jusson a hazai fogyasztó. Helyenként ugyanis jelentkezik a tojáshiány, máshol pedig a megszokottnál drágábban árusítják azt. A vásárlók jelenleg akár 60-90 százalékkal drágábban kaphatják meg ezt a kedvelt áruféleséget.

„Csoportunk tagjai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy biztosítsák a vásárlóik szokásos szükségleteit" – reagált a tojáshiánnyal kapcsolatos felvetésekre a Szlovákiai Modern Üzleti Szövetség, melynek tagja a Billa, a Kaufland, a Lidl, a Tesco és a Metro üzletlánc is. Az optimista ígéret azonban egy nagy problémába ütközik, ami a baromfitenyésztők állításából ered.

Szlovákia a tojástermelés tekintetében önellátó országnak számít, s miután nálunk a veszélyes fipronil nem bukkant fel, ezért a jelenlegi hiány és drágulás elméletileg elkerülhetett volna minket. A valóság azonban nem ezt jelzi. A vásárlók már múlt héttől folyamatosan jelzik, hogy egyre több bolt polcáról hiányzik a tojás.

Ezt a helyzetet a kereskedelmi megállapodások idézték elő. Miután a tojástermelők az év folyamán a hazai piacon csak a termékeik 75 százalékát tudták értékesíteni, a fennmaradó közel 25 százalékot kénytelenek voltak exportálni. Most pedig a külföldi partnereikkel szembeni kötelezettségeiknek továbbra is eleget kell tenniük.

„Azok a kereskedelmi rendszerek, melyek behozatalból biztosították a szükséges tojásmennyiséget, jelenleg már hiánnyal küzdenek, mert Európában nincs elegendő tojás. A szlovákiai termelők pedig azt a mennyiséget, amelyre korábban az országban nem volt igény, a szerződéseik alapján továbbra is külföldön értékesítik, hogy betartsák a kereskedelmi megállapodásaikat" – közölte Ľubomír Urban, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Uniójának sajtótitkára.

A baromfiállományok megsemmisítése miatt előállt hollandiai és németországi termeléskiesés a tojásárat 60-90 százalékkal emelte. Az előrejelzések szerint a drágulás november végéig folytatódhat, ezt követően azonban fordulat várható ezen a téren.

Alig akad olyan vásárló, akinek megfelel a jelenleg előállt helyzet, a hazai termelők számára azonban ez jó lehetőséget kínált fel.

„Mivel az elmúlt években a hazai tojástermelést nem kísérte semmilyen botrány, ezért jelenleg óriási a kereslet irántuk. Nemcsak a hazai üzletláncok és kereskedők érdeklődnek a termékeink iránt, de még olyan külföldi országok is, ahova mostanáig sohasem exportáltunk" – magyarázta Urban.

A hazainál jobban támogatott külföldi vetélytársakkal folytatott nehéz harc hosszú évei után végre a hazai termelők nem kényszerülnek a termelés visszafogására, ellenkezőleg most tovább bővíthetik azt.

A fipronil egy olyan anyag, amelyet a bolhák, tetvek és kullancsok ellen használt szerekbe adagolnak. A szert azonban nem szabad olyan állatokon alkalmazni, melyek húsát emberi fogyasztásra szánják. Ilyen anyaggal fertőzött tojásokat a 28 uniós tagország közül 24-ben fedeztek fel. A leginkább érintett országok közé Hollandia, Belgium és Németország tartozik.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies