Back to top

Nem a szakértők konzíliuma javasolta a logikátlan intézkedéseket

Publikálva: 2021, december 11 - 10:14
A legújabb járványügyi intézkedések, melyek több pontban logikátlannak bizonyulnak, politikai döntések következményei, állítja a szakértők konzíliuma, hozzátéve, hogy a rendelkezéseket azok kiötlőinek, azaz a politikusoknak kellene megindokolniuk és megmagyarázniuk.
Nem a szakértők konzíliuma javasolta a logikátlan intézkedéseket

Itt azért halkan megjegyeznénk, hogy a politikusok viszont minden közfelháborodást kiváltó intézkedést azzal indokolnak, hogy azt a szakértők javasolták…

Márpedig ha senki nem tehet a logikátlan intézkedésekről, akkor felmerül a kérdés, mégis hogy születnek, netán beépült a szlovák kormányba egy gonosz manó, egy Grincs, aki utálja a karácsonyt és az embereket?

„A mi javaslatainkban szerepelt az oltottak motiválása, előnyben részesítése, miközben figyelembe vettük a súlyosbodó járványhelyzetet is. Szerencsétlen megoldásnak tartjuk az üzletek és a szolgáltatások idő előtt történő megnyitását és annak az iskolák bezárásával való felváltását. Ezt mi nem javasoltuk“ – magyarázták a szakértők az SaS és a koalíció többi tagja közötti „üzletkötés“ eredményeként született intézkedést.

Az SaS már többször elismerte, hogy engedett, amikor egyetértett az iskolák karácsonyi szünetig történő általános bezárásával, amiért cserében kinyithattak az üzletek. Az iskolák tehát hétfőtől bezárnak, péntektől viszont kinyithatott az összes üzlet. Akár egy sakkjátszmában, csak ott rendszerint nem egy ország sorsáról döntenek…

A konzílium állásfoglalásában azt is hangsúlyozta, hogy ők nem javasolták a karácsonyi családi látogatások betiltását sem. „Az általános lazítás körülményei között ez a tiltás logikátlan és betarthatatlan” – tették hozzá.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter elismerte, hogy az úgynevezett családi buborékokról nem beszéltek és jelenleg a karácsonyi rokonlátogatás tényleg tiltott, viszont nem tilos az üdülés.

A családi látogatásokkal kapcsolatban azért fokozott óvatosságra szólítanak fel.

„Erre főleg az omikron vírusvariáns okozta várható újabb hullám miatt van szükség, nem szabad lebecsülnünk a veszélyességét. Ezért is lehet a túlzott lazítás az oltottak alacsony aránya miatt nagyon kockázatos“

– teszik hozzá a szakértők, s egyúttal arra is figyelmeztetnek, hogy még mindig az oltás felvétele a leghatékonyabb védekezési mód.

„Ellentétben a világ sok országával, nálunk még mindig elegendő, mindenki számára elérhető vakcina áll rendelkezésre“ – zárta állásfoglalását a szakértők konzíliuma.

(NZS/Felvidék.ma/Pravda)

Ezt már olvasta?

Cookies